Țările nordice pregătesc un mini NATO ca să apere petrolul din Arctica de chinezi și ruși
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
russia_claims_north-pole
russia_claims_north-pole

Premierul Marii Britanii, David Cameron, va găzdui la Londra, în perioada 19-20 ianuarie, summitul statelor nord-europene. Lideri a nouă ţări din regiune vor discuta despre consolidarea cooperării, precum şi despre înfiinţarea unui mini-NATO.

După cum dezvăluise WikiLeaks, fostul ambasador al SUA în Norvegia consideră o asemenea organizaţie utilă pentru a 'monitoriza urşii albi şi pe ruşi', scrie Agerpres. Potrivit cotidianului rus Nezavisimaia Gazeta, activizarea Europei de Nord se explică printr-o majorare a interesului internaţional faţă de Arctica şi de resursele naturale ale zonei.

Interesul crescut faţă de platoul continental arctic s-a mărit substanţial în ultimii 3-4 ani. Potrivit lui ziarului citat, aici sunt concentrate 25 la sută dintre rezervele de petrol şi de gaz din lume: până şi China şi Japonia îşi exprimă interesul faţă de resursele din zona arctică.

În ţările scandinave se discută demult despre înfiinţarea unei uniuni. Ideea creării unei Federaţii nordice îi venise în cap, în urmă cu ani de zile, istoricului suedez Gunnar Vetterberg, care a propus înfiinţarea în această regiune a unui stat asemănător SUA, adică trecerea în atribuţia unor organisme federale a problemelor de politică externă, de apărare şi economică. La rândul său, fostul ministru norvegian de externe şi al apărării, Thorvald Stoltenberg, a mers şi mai departe, elaborând în 2009 Pactul Nordic.

Proiectul presupune crearea unui mini-NATO pentru zonele Scandinavia şi Arctica, bloc care să fie format din unităţi comune militare, frontaliere şi de servicii secrete, dintr-un centru de apărare în faţa atacurilor cibernetice, precum şi dintr-un sistem de coordonare a acţiunilor în Arctica. La scurt timp, dorinţa de a se ralia la acest bloc a fost formulată şi de republicile baltice. În timpul summitului NATO de la Lisabona, ministrul apărării al Letoniei, Artis Pabriks, a propus înfiinţarea 'unui sextet nordic', din care să facă parte structurile militare ale Danemarcei, Suediei şi Finlandei, precum şi ale Letoniei, Lituaniei şi Estoniei.

Potrivit lui Pabriks, este necesar ca ţările enumerate să se integreze în domeniul militar. Însuşi Thorvald Stoltenberg nu ascunde faptul că ideea înfiinţării unui mini-NATO constituie o replică la eforturile Rusiei în vederea exploatării resurselor naturale din Arctica. 'Posibilităţile noastre trebuie să fie adecvate responsabilităţilor, inclusiv în ceea ce priveşte provocările din Arctica, ce se eliberează de sub gheţuri', a declarat Stoltenberg. Nezavisimaia Gazeta subliniază că respectiva iniţiativă este analizată cu tot interesul în Norvegia, în condiţiile în care autorul ei este tatăl premierului ţării, Jens Stoltenberg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel