Țările G7 anunță taxarea multinaționalelor cu un impozit minim global. Mihai Tudose: "România e pe contrasens"
Europarlamentarul Mihai Tudose susține că România e „pe contrasens, din cauza guvernării aservite multinaționalelor”. Reacția liderului PSD vine după ce miniștrii de Finanțe ai țărilor G7 au ajuns la un acord privind taxarea multinaționalelor.
Europarlamentarul Mihai Tudose a scris sâmbătă pe Facebook că vestea zilei vine de la Londra, unde miniştrii de Finanţe ai ţărilor G7 au ajuns la acordul istoric pentru taxarea multinaţionalelor, printr-un impozit minim la nivel mondial pentru companii de 15%.
Vicepreședintele PSD susține însă că România este „pe contrasens”.
„Regimul fiscal intră, în sfârşit, în secolul 21, prin prima iniţiativă majoră de stopare a evaziunii fiscale a marilor corporaţii, în special din partea giganţilor digitali. Din păcate, România e pe contrasens, din cauza guvernării aservite multinaţionalelor. O guvernare, constat cu îngrijorare, decuplată de la eforturile administraţiei Biden de soluţionare a marilor dosare, precum acesta, care trenau păgubos. Globalizarea şi digitalizarea au creat condiţii propice evitării plăţii impozitelor tocmai de către beneficiarii revoluţiei tehnologice. E relevantă ştirea, de zilele trecute, despre impozitul Zero pe anul trecut al unei companii ce a obţinut profit de 315 miliarde de dolari, fiind înregistrată într-un paradis fiscal”, a scris Mihai Tudose pe rețeaua de socializare.
Acesta a precizat că susține ideea ca impozitul să fie plătit în ţara în care se realizează profitul, nu acolo unde e declarat: „Nu putem decât să sperăm că guvernanţii României îşi vor reveni din caracteristica poziţie slugarnică. Dacă se mai poate scăpa de condiţia asta, odată ce ţi-ai asumat-o...”, relatează Mediafax.
Multinaționalele, taxate. Compania Facebook, prima reacție
Compania Facebook a asigurat sâmbătă că salută progresul înregistrat la reuniunea miniştrilor de finanţe din G7 de la Londra în direcţia unui impozit minim global pentru marile companii şi că acceptă faptul că acest lucru va însemna probabil să plătească taxe mai mari, relatează AFP.
"Facebook cere de multă vreme o reformă fiscală globală şi salutăm progresul important de la G7", a transmis pe Twitter vicepreşedintele Facebook pentru afaceri globale şi comunicaţii, Nick Clegg.
"Vrem ca procesul de reformă fiscală pe plan internaţional să aibă succes şi recunoaştem că acest lucru ar putea însemna ca Facebook să plătească taxe mai mari şi în locuri diferite", a adăugat Clegg.
În schimb, confederaţia caritabilă OXFAM a apreciat că este "absurd ca G7 să pretindă că revizuieşte sistemul fiscal global prin crearea unui impozit global minim pe profitul companiilor care este similar nivelului scăzut de fiscalitate practicat de paradisuri fiscale ca Irlanda, Elveţia şi Singapore", a consemnat Reuters.
Prin acordul anunţat sâmbătă - privind un impozit minim de 15% -, G7 "a pus ştacheta atât de jos încât companiile pot să păşească pur şi simplu peste ea". Or, "oprirea exploziei de inegalitate provocată de COVID-19 şi combaterea crizei climatice vor fi imposibile dacă marile corporaţii vor continua să nu plătească practic impozite. Nu este corect". "G7 nu se poate aştepta ca majoritatea ţărilor lumii să accepte fărâmituri de la masa lor", conchide OXFAM.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News