Țările care oferă o durată mai lungă a pensiei şi în condiţii bune de sănătate
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
Mulţi oameni visează la pensionare, sperând că vor petrece mulţi ani sănătoşi şi fără a mai fi nevoiţi să muncească. 

Datele analizate de Bloomberg arată că şansele de a reuşi acest lucru variază dramatic de la ţară la ţară. În 2019 (acestea sunt cele mai recente date comparabile), speranţa medie de viaţă în ţările OCDE pentru cei care împliniseră deja 60 de ani era de 82 de ani, iar vârsta medie efectivă de pensionare era de 64 de ani.

În realitate, timpul petrecut de oameni la pensie înregistrează diferenţe mari în funcţie de ţară, de la 12,9 ani în Mexic (pentru bărbaţi) la 23,3 ani în Franţa. Dacă în ecuaţie se mai introduce şi perspectiva sănătăţii, atunci perioada pe care un pensionar o va petrece într-o stare bună de sănătate variază între 7,7 şi 18,5 ani.

O persoană care a împlinit vârsta de 60 de ani în ţări precum Mexic, Columbia şi SUA se poate aştepta să petreacă doar un deceniu ca pensionar sănătos - sau chiar mai puţin. În schimb, în ţări precum Franţa şi Luxemburg, bărbaţii se pot aştepta la mai mult de 18 ani sănătoşi de pensie.

Situaţia este puţin mai bună pentru femei, deoarece în general trăiesc mai mult. În medie, femeile din ţările OCDE petrec aproximativ 22,8 ani la pensie, dar o treime din această perioadă este petrecută într-o stare proastă de sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel