Țările BRICS creează un fond comun de investiții, care va concura cu Banca Mondială
Data publicării:
Autor: Căloiu Oana
WhatsApp
brics
brics

Cele cinci țări din grupul BRICS: Brazilia, Rusia, India,

Ministrul sud-african al Finanțelor, Pravin Gordhan, a declarat că țările BRICS au ajuns la un acord pentru crearea unei bănci de dezvoltare comună, care ar putea concura cu Banca Mondială. Gordhan a adăugat că detaliile despre viitoarea bancă vor fi anunțațe de către liderii statelor BRICS.

Banca BRICS - unde și de ce

Noua bancă ar putea avea sediul în Africa de Sud și un capital de pornire de 50 de miliarde de dolari, respectiv 10 miliarde de fiecare țară. Fondul comun va ajunge apoi la o valoare de o sută de miliarde de dolari, potrivit HotNews. Banca BRICS va finanța proiectele de infrastructură, îndeosebi pe cele din Africa, continent unde China este deja foarte prezentă.

Parteneriatul care îi sperie pe liderii vestici

Vizitele președintelui Chinei în Rusia și Africa nu sunt privite cu ochi buni de Europa și SUA, care consideră China în plină ofensivă de cucerire a continentului negru. Beijing-ul curtează Africa de decenii, dar eforturile s-au intensificat în ultimii ani. Motivul: China urmărește să-și satisfacă nevoile tot mai mari pentru materii prime și energie. China importă 1,5 milioane de barili de petrol/zi din Africa, reprezentând 30% din importurile sale totale.

Un alt demers chinez criticat de cancelariile europene au fost împrumuturile în valoare de 20 de miliarde de dolari acordat Africii, parte din ceea ce China a numit o politică de ajutor fără condiții.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel