Data publicării:

Tarife vamale SUA-China. Efect neașteptat

Autor: Bogdan Bolojan | Categorie: Economie
WhatsApp

Tarifele vamale introduse de China pentru soia boabe din SUA au dus la scăderea preţurilor şi au declanşat un val de achiziţii oportuniste de către importatorii din alte ţări interesaţi să-şi facă stocuri de soia ieftină din SUA, informează Reuters pe baza analizei datelor guvernamentale.  

De la începutul anului şi până în prezent cumpărătorii chinezi au fost responsabili pentru doar 17% din totalul achiziţiilor în avans de soia din recolta viitoare a SUA, în scădere faţă de o medie de 60% în ultimul deceniu. În schimb, cumpărătorii chinezi se îndreaptă spre soia boabe din Brazilia, care în prezent este tranzacţionată la o primă de 1,50 dolari per bushel peste soia din SUA, care în ultimele săptămâni a scăzut până la 8,50 dolari per bushel, cel mai redus nivel din utimul deceniu. Această diferenţă de preţ a declanşat un val de achiziţii de soia din SUA din partea unor importatori din Mexic, Pakistan şi Thailanda, arată datele furnizate de Departementul american al Agriculturii. 

Chiar şi Brazilia, cel mai mare exportator mondial de soia boabe, se pregăteşte să importe soia din SUA pentru a-şi alimenta procesatorii interni şi a direcţiona o parte mai mare din propria sa recoltă spre China la preţuri mai mari, susţine Asociaţia exportatorilor (Anec). Brazilia ar putea să importe până la un milion de tone de soia boabe din SUA, susţine reprezentantul Anec, Lucas Trindade. 

Prețul va continua să scadă 

În mod normal procesatorii brazilieni de soia boabe, care transformă soia boabe în ulei de gătit şi nutreţ pentru animale, nu au nevoie de soia din SUA. Însă în scurt timp ar putea să fie în situaţia în care va fi mai ieftin pentru ei să importe soia de la mii de kilometri depărtare, din Midwest-ul american, decât să cumpere de la producătorii locali. 

"Pare iraţional dar există posibilitatea ca preţul contractelor futures la Chicago să se apropie de nivelul de opt dolari per bushel", susţine Alessandro Reis, director la firma braziliană de procesare şi trading CJ Selecta. 

În mod normal China cumpără două treimi din exporturile mondiale de soia boabe şi, istoric, a fost destinaţia a peste jumătate din livrările americane de soia boabe, a căror valoare s-a ridicat anul trecut la 12,25 miliarde dolari. Însă creşterea preţurilor pentru soia boabe din Brazilia a început să îi facă pe importatorii din Europa, precum cei din Olanda, Spania şi Italia, să cumpere mai multă soia din SUA. "Există o cerere globală mare pentru soia boabe din SUA şi cred că aceasta va continua pentru restul anului 2018" a declarat un trader german. 

Mexicul şi-a rezervat deja în avans o cantitate de un milion de tone de soia boabe din SUA, de aproape patru ori mai mult decât anul trecut, în timp ce Thailanda şi-a rezervat în avans o cantitate record de 221.400 de tone, de aproape 10 ori mai mult decât media din ultimii şase ani. Chiar şi Argentina, al treilea exportator mondial de soia, a cumpărat soia boabe din SUA pentru a suplimenta recolta sa afectată de secetă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel