Data publicării:

Tăriceanu, discurs în Parlament de Ziua Naţională: Românii, dezbinaţi de campania pentru prezidenţiale. România merită mai mult

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Politica
WhatsApp

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a susţinut un discurs în faţa Parlamentului în cadrul şedinţei solemne organizate cu ocazia Zilei Naţionale a României. Acesta a criticat campania pentru prezidenţiale şi îi acuză pe candidaţi că i-au dezbinat pe români. 

"Celebrăm astăzi cea mai importantă zi din istoria țării noastre, Ziua Înfăptuirii Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. S-au scurs un veac și încă un an de când muntenii, moldovenii și ardelenii s-au înfrățit și au scris cea mai importantă pagină din istoria națiunii române.

Nimic nu s-ar fi putut întâmpla dacă înaintașilor noștri le-ar fi lipsit curajul și demnitatea dar, mai ales, patriotismul. Tocmai de aceea, Ziua Naţională a României reprezintă pentru noi un prilej în plus de a fi mândri că suntem români.
La câteva decenii după unire, parcursul democrat al României a fost brusc curmat de tancurile sovietice care au adus comuniștii la putere. Atunci au început să fie românii împărțiți între "dușmanii poporului" și cei care își luau lumina de la Răsărit. Atunci am văzut ce înseamnă dictonul: dezbină și cucerește! Au fost vremuri teribile, de tristă amintire pentru poporul român, dar chiar și atunci, când i-a fost luat aproape totul, speranţa în mai bine, în libertate, în democraţie nu a putut fi distrusă", a spus Tăriceanu, în Parlament. 

Speranţa pentru libertate, reaprinsă acum 30 de ani 

"Istoria modernă a României are puține momente ca cel din 1918 dar cu siguranță unul dintre ele este Revoluția din 1989. Acum 30 de ani, acea speranță pentru libertate s-a aprins din nou. Românii s-au unit și au scuturat jugul comunist, cu gândul la un nou început. Curajul, voința și înfrățirea celor care au ieșit atunci cu piepturile goale împotriva regimului ceaușist au deschis o nouă pagină de istorie pentru România, o nouă unire, grație și unei conjuncturi internaționale favorabile, exact cum se petrecuse și la 1918", a mai declarat liderul ALDE. 

Menţiune despre aderarea la UE

"După alți câțiva ani, în timpul mandatului meu de premier – lucru care mă va onora pentru totdeauna – s-a mai făcut un pas important odată cu integrarea României în UE. Reîntoarcerea în Europa a fost momentul în care am îndeplinit visul și speranțele celor care au făcut România Mare! A fost o șansă de a împlini cu adevărat idealurile înaintașilor, care și-au dorit acum un veac nu doar o țară unită, ci și puternică, prosperă și sigură, o țară cu un viitor strălucit, și, mai ales, o țară respectată.

România a prosperat economic, social și cultural după revenirea în sânul Națiunilor Europene și al lumii libere, de unde lipsise câteva decenii. Am sperat că asta va aduce și pacea internă, și dispariția dihoniei dintre noi. Din păcate, la acest capitol... mai avem de lucru", a mai spus Călin Popescu Tăriceanu. 

Alegerile prezidenţiale, criticate 

Fostul preşedinte al Senatului a criticat campania pentru prezidenţiale de acest an şi acuză dezbinarea românilor de către candidaţi. 


"S-a încheiat, bunăoară, zilele trecute, bătălia electorală pentru președinție. Un proces firesc, democratic, dezirabil, pentru care românii eroi și-au dat viața în 1989. Dincolo de alegeri, dincolo de lupta politică, dincolo de câștigători și pierzători am rămas însă cu gustul amar al dezbinării, pentru că ne-am trezit împărțiți, ca și acum 70 de ani, în români buni și români răi. În români care merită respect și români care trebuie disprețuiți pentru că nu împărtășesc ideile celorlalți. În români dinafară și români dinăuntru. Trăim vremuri în care pluralismul politic și respectul pentru cel care poate nu îți împărtășește ideile par idei subversive pentru care poți fi condamnat, în orice moment, de noul "tribunal al poporului" de pe social media.

Dragi colegi, dezbinarea poate, eventual, ajuta la câștigarea unor alegeri dar nu poate reprezenta un plan de viitor. Moralul unei națiuni moderne și europene nu poate fi clădit pe același gen de teorie pe care comuniștii au folosit-o ca să pună mâna pe putere.

În loc de asta trebuie să ne gândim să deschidem larg porțile dialogului, pentru că doar așa putem să construim un proiect european ambițios și demn, doar așa putem să ajungem o națiune respectată în Europa și în lume. Pentru că, la 101 ani de la Marea Unire pe care o celebrăm azi, România merită ceva mai mult și mai bun! Și depinde de noi, cei din aceasta sala, să dăm acestei patrii ceea ce merită!

La mulți ani, români, la mulți ani, România!", a conchis liderul ALDE. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel