Tăriceanu declară că nu a făcut „cadou 20% din acțiunile Petrom către Fondul Proprietatea”
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Călin Popescu Tăriceanu
Sursa foto: Facebook Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu a realizat un comentariu pentru redacția DC News, în care a explicat legătura dintre deciziile lui din perioada în care era premier și vânzarea de către Fondul Proprietatea a 20% din acțiunile Petrom.

„Astăzi l-am ascultat pe domnul Bogdan Chirieac la emisiunea pe care o realizează la DC News - Miercurea Neagră - și ca urmare a afirmației pe care domnia sa a făcut-o, potrivit căreia eu, în calitate de premier al României, am făcut cadou 20% din acțiunile Petrom către Fondul Proprietatea, aș dori să fac următoarele precizări. Într-adevăr, Fondul Proprietatea este o instituție pe care am înființat-o prin lege și care a avut menirea să despăgubească românii care și-au văzut proprietățile confiscate de regimul comunist și care nu au mai putut să fie restituite în natură. Deci Fondul Proprietatea a urmărit despăgubirea românilor abuzați, în domeniul proprietăților pe care le dețineau, de către regimul comunist și sigur că unii și-au primit proprietățile înapoi, dar cei care n-au putut să primească proprietățile în natură au trebuit despăgubiți cumva. Deci acesta a fost motivul înființării Fondului Proprietatea.

Între timp, parte din cei care au primit acțiuni la Fondul Proprietatea, mă refer la românii îndreptățiți, au avut nevoie de bani și și-au vândut acțiunile prin bursă. Pe piața liberă poate să cumpere oricine acele acțiuni - fonduri de investiții, alți investitori privați și așa mai departe. Astăzi, în Fondul Proprietatea sunt o serie de acționari, printre care încă sunt foarte mulți români. Eu n-am făcut niciun cadou. Am îndeplinit o obligație fundamentală, potrivit prevederilor constituționale care consideră că proprietatea este garantată și (n.r. românilor vizați) li s-a refăcut dreptul la proprietate în această formă.

Ce vrea să facă Fondul Proprietatea prin acționarii majoritari asta nu pot să spun, nu este o instituție care să mai depindă de statul român. Mi-aș fi dorit foarte mult ca, încă de la constituirea Fondului Proprietatea, acesta să se transforme și într-un fond de investiții românesc, care să sprijine economia românească - serviciile industriale, bancare, și așa mai departe. Din păcate, acest lucru nu s-a putut realiza și nici ulterior cei care au fost la guvernare nu au avut această viziune de a folosi Fondul Proprietatea ca pe un vehicul similar unui fond de investiții, cu toate că acest lucru se putea face”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, fost premier al României între 2004 și 2008.

Emisiunea „Miercurea Neagră” poate fi urmărită aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel