Data publicării:

Tăriceanu anunță în ce condiții se poate reconstrui relația cu Rusia

Autor: ana | Categorie: Politica
WhatsApp

Senatorul liberal Călin Popescu-Tăriceanu și-a exprimat încrederea că relația țării noastre cu Rusia se poate ameliora, dacă preşedintele Traian Băsescu "se va abţine" să mai facă declaraţii de genul celor cu care ne-a obişnuit", apreciind, totodată, că noul ambasador al României la Moscova își va începe misiunea "nu de la zero, ci de la minus".

La audierea diplomatului Vasile Soare pentru postul de ambasador al României la Moscova, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că acesta îşi va începe misiunea "nu de la zero, ci de la minus", relaţia politică şi economică cu Rusia fiind, în opinia sa, "o catastrofă", scrie pesurse.ro.

"Rusia ne consideră un partener de dialog. Nu ştiu dacă România a considerat Rusia un partener de dialog prin ieşirile nepotrivite ale preşedintelui, care au afectat în mod categoric relaţia politică. Dacă în perioada următoare preşedintele se va abţine să mai facă declaraţii de genul acelora cu care ne-a obişnuit, atunci sigur că relaţia se poate reconstrui", a apreciat Tăriceanu.

Fostul premier a adăugat: "Rusia poate să trăiască foarte bine fără România şi România poate să trăiască şi ea fără Rusia, dar nu ştiu dacă ne-ar conveni din punct de vedere economic şi politic".

Tăriceanu a mai spus că depăşirea unor probleme contencioase din relaţia cu Rusia, cum ar fi dosarul transnistrean sau scutul antirachetă, s-ar face mai uşor dacă s-ar construi cu Moscova o relaţie de parteneriat.

"Ideea în lumea modernă este să construim o relaţie de parteneriat, şi nu de adversitate. Spun asta ca să se audă acolo unde trebuie în partea română şi mai ales la Cotroceni", a atras atenţia Călin Popescu-Tăriceanu.

În campania electorală din 2009, "exprimările neprieteneşti" ale preşedintelui Traian Băsescu au fost criticate de diplomația rusă, pentru ca în iunie 2011, aceasta să catalogheze drept "revoltătoare" afirmațiile șefului statului român, potrivit cărora el ar fi putut în 1941 să trimită soldaţi pentru a participa la atacul împotriva Uniunii Sovietice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel