Tarcea, reacţie după decizia CCR privind amnistia şi graţierea
La ieșirea din sediul CSM, șefa Instanței Supreme a spus că este de acord cu decizia CCR, chiar dacă nu a citit motivarea, pentru că, la nivel de principiu, amnistia trebuie reglementată prin lege și că interzicerea amnistiei pe anumite aspecte ale infracționalității este o opțiune a legiuitorului.
,,Instituția amnistiei este reglementată de Codul de Procedură Penală, de Codul Penal, este reglementată de lege, așa că nu pot decât să fiu de acord, fără să citesc motivarea deciziei Curții Constituționale, dar la nivel de principiu, amnistia trebuie reglementată prin lege”, a precizat Cristina Tarcea, în legătură cu decizia CCR, prin care s-a decis că amnistia nu poate fi interzisă prin lege.
,,Asta e opțiunea legiuitorului, poate fi interzisă prin lege, în anumite circumstanțe, pe anumite aspecte ale infracționalității, dar este opțiunea legiuitorului”, a mai completat Cristina Tarcea, cu privire la posibilitatea de a nu interzice amnistia prin lege.
Ce a decis CCR
Curtea Constituțională a respins inițiativele legislative ale PNL-USR și PSD de revizuire a Constituției. Judecătorii au decis acest lucru deoarece interzicerea amnistiei și grațierii faptelor de corupție, prevederi în inițiativele legislative depuse, depășește limitele de revizuire a Constituției.
La referendumul de pe 26 mai, cetăţenii au fost chemaţi de președintele României, Klaus Iohannis, să se pronunţe prin „Da” sau „Nu” cu privire la întrebările: 1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” 2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News