Data publicării:

Ţara unde restaurantele refuză clienţii care nu au lăsat bacşiş. Cristina Chiriac, preşedintele CONAF, demontează acuzaţiile la adresa antreprenorilor

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Economie
WhatsApp
Fotografie de la Valeria Boltneva, Pexels
Fotografie de la Valeria Boltneva, Pexels

Cristina Chiriac, președinta Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), a vorbit despre bacşişul fiscalizat şi a dat exemplul unei ţări în care restaurantele nu îi mai primesc pe clienţii care nu acordă bacşiş. 

Alegeri prezidentiale 2024

"Şi în străinătate se practică asta, să ştiţi. Dacă te duci undeva să iei masa, vine nota de plată, iar pe ea e trecut bacşişul. În unele ţări e 10%, în altele 7%. Dacă te duci în SUA, tipsul nu este inclus pe nota de plată, dar este obligatoriu şi poate să ajungă până la 23% din totalul notei de plată. Dacă, prin absurd, nu ai dat niciun fel de tips (n.r bacşiş), şi asta am trăit-o pe pielea mea, dacă vrei să te mai duci la acelaşi restaurant a doua oară, nu mai eşti primit. Aşa îşi selectează ei clientela", a declarat Cristina Chiriac la D'Economic News. 

"Au fost foarte des acuzaţii la adresa mediului antreprenorial. Şi trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Se spune că România nu are salarii competitive, pentru că antreprenorii nu plătesc salarii mari. Fals. Pe segmentul de Horeca se spune că nu sunt salarii mari pentru că bacşişul e la negru sau pentru că se fură mult. Iată că nu se mai întâmplă asta. Eu cred că dacă există uniuni ale industriaşilor, aceste confederaţii patronale, care vin la autorităţi şi cer găsirea unei reglementări fiscale pentru a fi aduşi la lumină banii pe care statul consideră că sunt încasaţi ilegal şi care nu pot fi controlaţi, se poate găsi o strategie", a mai spus aceasta.

Youtube video image

Cum văd antreprenorii situația politică, economică și socială? Este mediul de business afectat de schimbările poltiice, de rotativă? Dar de protestele de stradă, există efecte în rândul angajaților din privat, vor venituri mai mari? Au mai puține sau mai multe comenzi față de aceeași perioadă a anului trecut antreeprenorii români? Sunt ei mai reținuți în a face investiții? Cât de greu o duc? Cum ar trebui să îi ajute noul Guvern?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel