Data actualizării:
Data publicării:

Țara pentru care uşa UE s-ar putea "închide". Avertismentul lui Josep Borrell, șeful diplomației europene

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Josep Borrell, șeful diplomației europene, avertizează că uşa UE s-ar putea "închide" pentru o țară.

Ușa UE s-ar putea "închide" pentru Georgia. Avertismentul, lansat de şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, vine în contextul în care Uniunea Europeană este îngrijorată de adoptarea în această țară a unei legi controversate privind "influenţa străină", transmite Agerpres, citând France Presse.

"Uşa Uniunii Europene este deschisă Georgiei... dar dacă acest guvern (georgian) continuă pe aceeaşi cale, continuă să facă ceea ce face, uşa pentru Georgia va fi închisă, iar poporul georgian va suferi consecinţele", a declarat Borrell înainte de începerea unei reuniuni a miniştrilor de externe din UE la Luxemburg.

Potrivit lui Borell, Miniştrii au organizat luni o dezbatere pe această temă şi "26 din cele 27 de state membre" împărtăşesc această analiză. Șeful diplomației UE a explicat că o listă de opţiuni se află pe masă, inclusiv îngheţarea ajutorului militar acordat de UE în cadrul Instrumentului european pentru pace sau îngheţarea unei părţi din ajutorul financiar acordat Tbilisi.

În plus, Josep Borrell a explicat că aceste măsuri, care ar putea fi discutate în cadrul unui summit al liderilor europeni joi şi vineri, nu necesită unanimitate şi, prin urmare, Ungaria nu este în măsură să se opună acestora.

Detalii despre legea controversată adoptată în Georgia



Georgia a promulgat o lege privind "influenţa străină" în data de 3 iunie, inspirată dintr-o lege rusească represivă, care a provocat manifestaţii uriaşe la Tbilisi timp de câteva săptămâni şi critici vehemente din partea ţărilor occidentale.

Această nouă lege impune presei independente şi altor organizaţii ale societăţii civile să se înregistreze ca "agenţi străini" şi să prezinte informaţii statului dacă primesc mai mult de 20% din finanţare din străinătate. Partidul de guvernământ Visul Georgian a încercat să justifice această lege prin faptul că ar fi în serviciul unei mai mari transparenţe şi al consolidării suveranităţii georgiene.

Totuși, opozanţii susțin că legea va servi la reducerea la tăcere a organizaţiilor critice la adresa guvernului într-un mod similar cu ceea ce s-a întâmplat până acum în Rusia. Tocmai din acest motiv acum miniştrii de Externe ai UE dezbat o serie de răspunsuri, inclusiv îngheţarea reuniunilor la nivel înalt şi canalizarea fondurilor UE direct către ONG-urile din ţară.

De altfel, SUA au interzis deja intrarea pe teritoriul lor a zeci de oficiali georgieni, acuzaţi că ar fi implicaţi în adoptarea acestei legi, considerată de mulţi drept un semn al apropierii de Rusia. Reamintim că Georgia a primit statutul de ţară candidată pentru a adera la UE în decembrie 2023, însă negocierile de aderare nu au început încă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel