Ţara pe care Ana Maria Cătăuţă o vrea în NATO: Ar fi un mare câştig pentru România
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook NATO Force Integration Unit Romania
Facebook NATO Force Integration Unit Romania
Deputatul PSD Ana Maria Cătăuţă a spus ce ţară îşi doreşte în NATO. 

"NATO continuă politica porţilor deschisă şi oferă sprijin, inclusiv Georgiei, pentru a realiza procedurile necesare aderării la UE şi NATO. Eu, sincer vă spun, cred că ar fi un mare câştig pentru România dacă şi Georgia ar adera la NATO. Noi şi georgienii suntem similari din multe puncte de vedere. Aşa cum România este cel mai important pilon de stabilitate în zona Mării Negre, uitându-ne în jur, la toţi vecinii noştri, care sunt aliaţi de încredere, dar de multe ori viziunile pot să difere, cred că în momentul în care Georgia va face reformele pe care trebuie să le facă, în justiţie, stat de drept, etc, Marea Neagră va fi şi mai sigură", a declarat Ana Maria Cătăuţă la Defense România. 

Ana Cătăuță: China este o provocare pentru NATO. Este important să nu existe elemente de care să depindem în mod decisiv

Ana Maria Cătăuță, deputat,  a vorbit despre relația dintre NATO și China. Aceasta avertizează asupra dependenţei de un alt stat, în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina. 

"În acest moment, China este o provocare pentru NATO. Trebuie să fim atenţi! Evident, este normal să continuăm relaţiile de aderare, inclusiv cele comerciale, însă trebuie să avem mare grijă la dependențele ce s-ar putea crea. Aşa cum razboiul din Ucraina ne-a arătat cât de periculoasă a fost dependenţa faţă de gazul rusesc, este foarte important să ne uităm şi la dependențele economice pe care le avem faţă de China. Este normal să avem relaţii comerciale, dar este important să nu existe pe lanţul de aprovizionare elemente de care să depindem într-un mod decisiv", a spus Ana Cătăuță  în emisiunea "Obiectiv EuroAtlantic". VEZI AICI MAI MULTE

Brandurile auto chineze îşi majorează cota de piaţă în Rusia, după exodul companiilor occidentale

Vânzările de automobile şi vehicule comerciale uşoare (LVC) au scăzut cu aproape 61% în noiembrie, sancţiunile occidentale reducând accesul Rusiei la unele materiale şi ducând la reducerea cererii, preţurile ridicate afectând sectorul auto.

Dar vânzările de automobile ale brandurilor chineze, inclusiv Haval, Chery şi Geely au crescut, ajungând la 16.138 unităţi în noiembrie, aproape dublu faţă de nivelul de 8.235 din ianuarie, iar cota de piaţă a ajuns la 31,3%, de la 9,6%, arată datele agenţiei ruse Autostat.

Marţi, Association of European Businesses (AEB), care reprezintă companiile auto prezente pe piaţa rusă, a anunţat că în noiembrie vânzările de automobile şi vehicule comerciale uşoare au ajuns la 46.403 unităţi, iar pe ansamblul acestui an vânzările ar putea ajunge la 600.000 unităţi.

După începerea conflictului din Ucraina, Association of European Businesses (AEB) şi-a revizuit previziunile privind vânzările de maşini noi în 2022, estimând un declin de aproximativ 50%, de la un avans de 3,3%.

"Există o producţie redusă a brandurilor auto occidentale şi puţine importuri, astfel încât piaţa este divizată între industriile auto din Rusia şi China", a explicat analistul rus Vladimir Bespalov pentru Reuters.

Dacă nu se vor modifica condiţiile economice, producătorii chinezi, inclusiv Moskvich, ar putea reprezenta anul viitor 35% din vânzările din Rusia, susţine Bespalov, care se aşteaptă în 2023 la 800.000 de maşini vândute.

Vânzările de automobile noi produse în Rusia au scăzut semnificativ de la invadarea Ucrainei de către trupele ruseşti, în 24 februarie, sancţiunile limitând accesul la componente, iar mulţi producători auto străini şi-au suspendat operaţiunile în Rusia. Conform datelor analizate de Reuters, vânzările de maşini second hand înregistrează creşteri, iar vehiculele din Japonia reprezintă mai mult de trei sferturi din importuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel