Data publicării:

Țara în care Parlamentul nu stă într-o cazemată / Comparație cu România

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @frimufilms
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @frimufilms
Parlamentul României continuă să stea baricadat în spatele unor garduri de beton, în ciuda faptului că în alte țări europene spațiul din jurul clădirilor legislative este deschis publicului.

Clădirea Parlamentului Germaniei, cunoscută sub denumirea de Reichstag, se află în Berlin și reprezintă un adevărat simbol al democrației germane. Este o clădire istorică impunătoare, care a fost supusă modernizării în anii '90, după ce Germania a fost reunificată. Reichstag-ul impresionează prin cupola ss de sticlă, ce semnifică transparența și deschiderea procesului democratic.

Palatul Parlamentului din București este una dintre cele mai mari clădiri administrative din lume. Ea a fost construită în perioada comunistă și este cunoscută, la nivel mondial, pentru dimensiunile sale spectaculoase și arhitectura să maiestuoasă. Deseori, clădirea este caracterizată ca fiind un simbol al puterii excesive a regimului comunist în România.

În timp ce Reichstag-ul este privit ca un adevărat simbol al transparenței și democrației în Germania, la noi, Palatul Parlamentului este deseori perceput ca fiind un simbol al perioadei comuniste autoritare.

Reichstag-ul german este o clădire deschisă, care nu are ziduri și nu este păzită în mod constant. Această deschidere este simbolică pentru transparența politică din Germania.

Spre deosebire de acesta, Palatul Parlamentului din România este înconjurat de ziduri, inaccesibil, cu măsuri de securitate sporite. Oare politicienii români nu au aflat că ar trebui să fie aproape de cetățeni și că ar trebui să servească interesele și nevoile celor pe care îi reprezintă și nu să se ascundă în spatele unor ziduri, înconjurați de securitate? 

Jurnalistul Val Vâlcu a semnalat această diferență în urmă cu 10 ani, atunci când făcea o plimbare prin Berlin. Ce s-a schimbat în 10 ani? Răspunsul este cât se poate de simplu: NIMIC. 

„La plimbare, într-o țară unde Parlamentul nu stă într-o cazemată. Sau poate pe ai noștri îi ține după zid ca să se obișnuiască în spații închise și păzite?", a scris Val Vâlcu, în 2014, pe pagina de Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel