Italia, responsabilă cu 50% din orezul din UE, are probleme: Cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani. Producția e pusă în pericol
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Fermierii se confruntă cu seceta, iar terenul dedicat producției de orez va ajunge la cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani. 

Producția italiană de orez este pusă în pericol. Terenul dedicat plantațiilor de orez va atinge cel mai mic nivel din ultimele două decenii în Italia, anunță nationalro.it. Potrivit primelor informații, producția italiană va scădea în acest an, având în vedere că fermierii se confruntă cu seceta.

Probleme mari în Italia

Italia este țara responsabilă de cultivarea a 50% din orezul produs în Uniunea Europeană. Mai mult decât atât, statul este singurul cultivator din lume pentru tipurile cele mai potrivite pentru risotto, precum Carnaroli sau Arborio. Cu toate acestea, perspectivele plantațiilor de orez pentru acest an nu sunt deloc promițătoare. Fermierii se confruntă în al doilea an consecutiv cu seceta. În acest context, producția italiană va scădea considerabil, iar terenul dedicat acestei culturi va atinge cel mai mic nivel înregistrat în ultimele două decenii.

94% din producția italiană este cultivată în regiunile nordice Lombardia. Roberto Magnaghi confirmă că în acest an va fi înregistrată cea mai mică suprafață însemânțată cu orez, din ultimii 23 ani, referindu-se la aproximativ 211.000 de hectare. Așadar, estimarea pentru acest an este în scădere cu 7.400 hectare față de 2022, respectiv, 16.000 în comparație cu 2021.

Andrea Toreti, expert în agricultură, declară pentru sursa citată că nivelul de umiditate nu și-a revenit încă după seceta din 2022. În aceeași ordine de idei, premierul Giorgia Meloni a precizat că autoritățile regionale și municipale lucrează la ora actuală la un „plan național pentru apă”, în așa fel încât să îmbunătățească infrastructurile prin noile tehnologii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel