Data actualizării:
Data publicării:

Țara care are prea multe oi. Fermierii le oferă gratuit pentru a-și salva afacerile

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Excesul de carne de oaie dintr-o țară a făcut ca prețurile să scadă. Mai mult, unii fermieri sunt nevoiți să își dea oile pentru a economisi și a-și salva afacerile.

Trei ani de precipitații peste medie în regiunile ovinelor din Australia, New South Wales și Victoria, a făcut ca fermierii să dețină turme de oi tot mai mari. Precipitațiile sunt potrivite pentru creșterea ierbii, care este propice pentru hrănirea și creșterea animalelor, respectiv a oilor.

Însă supraoferta de carne de oaie din Australia a dus la prăbușirea prețurilor. Unii fermieri sacrifică oile sau le donează, scrie CNBC.

Prețul cărnii de oaie a scăzut cu 70% în ultimul an și a ajuns la 1,23 dolari pe kilogram, potrivit datelor furnizate de Meat and Livestock Australia (MLA).

'Australia a avut mai multe sezoane foarte bune în ultimii ani, ceea ce înseamnă că efectivul de oi a ajuns la 78,75 milioane de capete – cel mai mare din 2007 încoace', a spus analistul de aprovizionare globală al MLA, Tim Jackson.

'Cu cât a plouat mai mult și cu cât piața a rămas mai mult timp optimistă, cu atât mai mult i-a determinat pe producători să păstreze oile pe care altfel le-ar fi oprit și, ca urmare, efectivele au continuat să crească', a zis președintele Sheep Producers Australia, Andrew Spencer, pentru CNBC.

'Fermierii au înregistrat o scădere masivă a profitabilității… Este posibil ca multe oi să nu aibă o piață de desfacere, ceea ce ar putea duce la eliminarea animalelor de către fermieri', a declarat pentru CNBC Steve McGuire, vicepreședinte al grupului de susținere a agriculturii WAFarmers. Acesta a adăugat că fermierii ar prefera să doneze animalele decât să le sacrifice, însă nu au fost mulți doritori pentru oile gratuite.

Turmele de oi din Australia ar trebui să se extindă cu 23% față de minimul ultimilor 100 de ani în anul 2020, potrivit statisticilor MLA.

Prin urmare, oferta excesivă de oi a făcut ca prețurile să scadă, realizându-se o inversare a câștigului de care s-au bucurat fermierii din cauza prețurilor record la carnea de oaie în urmă cu 3 ani.

Prețurile reduse sunt o dublă lovitură pentru fermieri, care acum trebuie să hrănească o turmă uriașă pentru mai mult timp, chiar dacă condițiile meteorologice s-au schimbat în ultimul an.

Biroul Australian de Meteorologie a înregistrat recent cel mai secetos septembrie din istorie. Vremea uscată nu este pe cale să se oprească. În noiembrie, meteorologii au spus că fenomenul El Nino va continua și că este probabil să se producă un eveniment puternic și pozitiv de Dipolie a Oceanului Indian (IOD) – ceea ce sugerează că următoarele câteva luni vor continua să fie relativ calde și uscate. Vremea nefavorabilă va reduce oferta de furaje.

În consecință, fermierii încearcă să își reducă efectivele, ceea ce poate include trimiterea animalelor la abatoare și la procesatorii de carne.

Australia este principalul producător și exportator mondial de carne de oaie, iar oferta excedentară a exercitat o presiune descendentă asupra prețurilor de gros la nivel mondial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel