Tânăra din această fotografie restaurată a ajuns una dintre cele mai mari voci ale României. Povestea și destinul tragic / imagine completă în articol
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Istorie în Culori / Florin Roștariu
Foto: Istorie în Culori / Florin Roștariu
A avut o ascensiune fulminantă în muzica românească, datorită vocii inconfundabile, iar cântecele sale au rezistat vremurilor tulburi ale ultimului secol și încă sunt ascultate.

Fotografia este una extrem de rară, alb-negru, obținută de artistul Florin Roștariu care a reușit să-i redea farmecul de odinioară printr-o colorizare extrem de reușită. A fost imortalizată probabil în prima parte a anilor ’20 ai secolului trecut și o întruchipează pe cea care avea să devină Pasărea Măiastră a muzicii românești.

Maria Tănase s-a născut la 25 septembrie 1913 în Mahalaua Cărămidarilor din București și a fost o interpretă română de muzică populară, ușoară, lăutărească, romanțe și teatru de revistă. Mama sa era originară din localitatea Cârța, județul Sibiu, de unde, de altfel era și binecunoscutul Badea Cârțan, iar tatăl său din Mierea-Birnici, județul Dolj.

Încă din copilărie, Maria Tănase a manifestat o pasiune pentru muzică. A debutat la o vârstă fragedă pe scena teatrului de revistă, iar curând a fost remarcată de critici și public pentru talentul său excepțional.

Artista a interpretat o vastă gamă de cântece populare, de la doine melancolice la hore vioaie. A colaborat cu cei mai importanți compozitori și folcloriști ai vremii, iar înregistrările sale au devenit repede clasice. Vocea sa a transmis emoții puternice, iar interpretările sale au fost pline de autenticitate și sensibilitate. A fost, de asemenea, un ambasador al culturii românești în întreaga lume, iar moștenirea sa artistică continuă să inspire și astăzi.

În ceea ce privește viața sa personală, Maria Tănase a avut parte de mai multe evenimente tragice și de o dragoste cu năbădăi cu sculptorul Constantin Brâncuși. În ciuda acestor dificultăți, artista și-a dedicat întreaga viață artei. 

În timp ce se afla într-un turneu în județul Hunedoara, în primăvara anului 1963, Maria Tănase a aflat că este bolnavă de cancer la plămâni. Ea a întrerupt turneul și a rugat-o pe Mia Braia să o înlocuiască. A ajuns la București pe 2 mai 1963, iar pe 22 iunie s-a stins din viață la Spitalul Fundeni. Maria Tănase este înmormântată la Cimitirul Bellu.

„Pe 25 septembrie 1913, venea pe lume, în mahalaua Cărămidarilor din București, cea care avea să devină „Pasărea Măiastră” a muzicii românești, inegalabila Maria Tănase“, se menționează pe pagina de Facebook Istorie în Culori.

Poate cea mai cunoscută melodie a Mariei Tănase este Cine iubește și lasă, versurile fiind culese în anul 1929 de către Harry Brauner, un important etnomuzicolog român, de la lelea Hirea, o văduvă din satul Drăguș, Brașov, potrivit webcultura:

„Cine iubește și lasă

Cine iubește și lasă

Dumnezeu să-i dea pedeapsă

Dumnezeu să-i dea pedeapsă

Târâișul șarpelui

Și pasul gândacului

Vâjâitul vântului

Pulberea pământului

Pulberea pământului

Că furnica de-i furnică

La trup mare, la cap mică

Și la mijloc subțirică

De umblă pe sub pământ

Tot se țâne de cuvânt

Tot se țâne de cuvânt

Hai, dar noi oameni botezați

Dar noi oameni botezați

De cuvânt suntem lăsați

De cuvânt suntem lăsați

Că cine iubește și lasă

Dumnezau să-i dea pedeapsă

Târâișul șarpelui

Și pasul gândacului

Vâjâitul vântului

Pulberea pământului“

Youtube video image

Foto: Istorie în Culori

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel