Talibanii nu îşi respectă promisiunea privind accesul afganilor pe aeroportul din Kabul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Talibanii nu îşi respectă promisiunea privind accesul afganilor pe aeroportul din Kabul
Talibanii nu îşi respectă promisiunea privind accesul afganilor pe aeroportul din Kabul
Departamentul de Stat american i-a acuzat miercuri pe talibani că nu şi-au respectat promisiunea de a permite un acces liber afganilor care doresc să meargă pe aeroportul din Kabul, unde este organizată plecarea persoanelor care se tem de noul regim al fundamentaliştilor, relatează AFP.

'Am văzut informaţii că talibanii, contrar declaraţiilor lor publice şi angajamentelor lor faţă de guvernul nostru, îi împiedică pe afganii care doresc să părăsească ţara să ajungă pe aeroportul din Kabul', a declarat Wendy Sherman, numărul doi al diplomaţiei americane.

Diplomaţi americani aflaţi în contact la Doha cu talibanii, precum şi responsabili militari americani 'transmit mesajul direct talibanilor că ne aşteptăm să le permită tuturor cetăţenilor americani, tuturor cetăţenilor din terţe ţări şi tuturor afganilor să plece, dacă doresc, în siguranţă şi fără hărţuire', a adăugat Wendy Sherman.

Talibanii, pe de altă parte, nu blochează accesul pe aeroportul din Kabul pentru cetăţenii americani, a dat asigurări responsabilul Departamentului de Stat, ceea ce a confirmat şi şeful statului-major american.

Comisia Europeană cere statelor membre să-i primească pe afganii aflați în „pericol imediat”

Comisia Europeana a solicitat statelor membre UE să-i primească pe refugiații din Afganistan aflați „în pericol imediat”.

Statele membre UE trebuie să primească persoanele din Afganistan care sunt „în pericol imediat”, a spus Comisia Europeană, potrivit Euronews, citat de Digi24.

„Jurnaliștii, angajații ONG-urilor și militanții pentru drepturile omului din Afganistan sunt printre cei mai expuși riscului, în special femeile”, a spus comisarul pentru afaceri interne Ylva Johansson într-un comunicat.

„Trebuie să oferim căi legale, sigure și organizate către UE. Am solicitat statelor membre să își intensifice angajamentul în ceea ce privește relocarea, să crească cotele de relocare pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie de protecție internațională”, a adăugat ea.

Talibanii au întrerupt violent un protest în estul Afganistanului, ucigând cel puțin 3 persoane. Între timp, președintele afgan destituit Ashraf Ghani și familia sa au ajuns în Emiratele Arabe Unite după ce au fugit din Afganistan duminică. (Citește continuarea AICI).

CITEȘTE ȘI Talibanii au o 'cantitate substanţială' de echipament militar american. SUA speră că vor respecta promisiunile privind drepturile omului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel