Talibanii, apel la companiile aeriene internaţionale. Vor reluarea zborurilor către spre Afganistan
Talibanii fac apel la companiile aeriene internaţionale să îşi reia zborurile spre Afganistan.
Talibanii au făcut un apel duminică la companiile aeriene internaţionale să îşi reia zborurile spre Kabul, dând asigurări că toate problemele tehnice ale principalului aeroport al ţării au fost rezolvate, relatează AFP, scrie Agerpres.
Echipamentele de pe aeroportul din capitala afgană au fost grav avariate în timpul evacuării haotice a peste 120.000 de persoane care au vrut să părăsească ţara în urma revenirii talibanilor la putere, operaţiune care s-a încheiat la 30 august odată cu retragerea ultimilor soldaţi americani din ţară.
De atunci, au avut loc numai zboruri charter, deşi companiile Pakistan International Airlines (PIA), Mahan Air, din Iran, şi Kam Air, din Afganistan, au efectuat câteva zboruri speciale.
Atentă la promisiunea talibanilor
Comunitatea internaţională vrea să fie atentă la promisiunea talibanilor de a permite plecare tuturor persoanelor care doresc să părăsească ţara atunci când se vor relua zborurile comerciale.
În prezent, PIA şi Kam Air cer peste 1.000 de euro pentru un singur zbor de 40 de minute între Kabul şi Islamabad.
Însă chiar şi la acest preţ - care, conform companiilor, este legat de asigurarea care acoperă riscurile de război -, zborurile propuse reuşesc cu greu să facă faţă cererii.
Talibanii speră că vor fi restabilite zborurile comerciale
Din acest motiv talibanii speră că vor fi restabilite zborurile comerciale normale, a spus Abdul Qahar Balkhi, nou purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe.
"Numeroşi cetăţeni afgani au rămas blocaţi în străinătate, fără posibilitatea de a se întoarce în patria lor", a declarat el, citat într-un comunicat.
"În plus, numeroşi afgani angajaţi în străinătate sau care studiază în afara ţării au acum dificultăţi în a ajunge la destinaţia lor", a adăugat purtătorul de cuvânt.
Activitatea pe aeroportul din Kabul s-a reluat în principal datorită ajutorului tehnic din partea Qatarului, Emiratelor Arabe Unite şi Turciei.
Erdogan: Nu va exista un acord privind aeroportul din Kabul fără un guvern afgan incluziv
Turcia aşteaptă de la talibani un guvern "incluziv" înainte de a încheia cu ei un acord operaţional privind aeroportul din Kabul, a atras atenţia duminică preşedintele Recep Tayyip Erdogan, potrivit AFP.
Înainte de retragerea forţelor americane din Afganistan şi instalarea la putere a talibanilor la mijlocul lunii august, Turcia, stat membru al NATO, s-a oferit să se ocupe de securitatea aeroportului internaţional.
După căderea inopinată a regimului susţinut de Occident, Turcia a început discuţii cu noii conducători ai ţări pentru a contribui la administrarea aeroportului, indispensabil pentru ajutorul umanitar şi pentru relaţiile Afganistanului cu restul lumii. Însă negocierile nu au dus deocamdată la niciun rezultat.
"Guvernul din Afganistan nu este incluziv. Nu are toate componentele. Atât timp cât va continua asta, nu ne vom duce în Afganistan. Dar dacă guvernul se va dovedi mai deschis, atunci poate că Turcia va merge", a precizat Erdogan într-un interviu pentru postul american de televiziune CBS News, realizat cu ocazia Adunării Generale a ONU.
"Vrem ca femeile să fie integrate activ în toate aspectele vieţii din Afganistan. Putem să le susţinem", a adăugat el, conform traducerii interviului, furnizată de postul TV.
Președintele turc, discuții cu Joe Biden
Preşedintele turc a reamintit că securitatea aeroportului din Kabul şi preluarea sa în grijă de către Turcia au fost discutate cu omologul său american Joe Biden în iunie la Bruxelles, în timpul unui summit al NATO.
Însă relaţiile dintre cei doi lideri s-au tensionat de atunci: Erdogan a recunoscut joi în faţa presei turce că "lucrurile au început prost" între ei.
Principalul motiv îl constituie achiziţionarea de către Turcia a unor rachete de apărare ruseşti S-400 şi îngheţarea, de către SUA, ca represalii, a contractului privind avioanele de vânătoare F-35.
Erdogan, care urmează să se deplaseze miercuri în Rusia, a precizat la CBS că intenţionează să continue a doua fază a contractului cu Rusia.
"Nimeni, în viitor, nu ar trebui să se poată amesteca în sistemele de apărare pe care vrem să le achiziţionăm - nicio ţară şi la niciun nivel", a atras el atenţia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News