Taiwanul transmite că nu va da înapoi în privinţa suveranităţii sale
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay
Taiwanul nu va renunţa la suveranitatea sa şi nici nu va face concesii în ceea ce priveşte libertatea şi democraţia, iar poporul său se opune în mod clar ideii Beijingului de a aplica pentru Taiwan principiul "o ţară, două sisteme", a declarat duminică biroul prezidenţial al insulei autoguvernate, transmite Reuters.  

Declaraţia a fost făcută la scurt timp după ce preşedintele chinez Xi Jinping a declarat, într-un discurs rostit la deschiderea Congresului Partidului Comunist de la Beijing, că depinde de poporul chinez să rezolve problema Taiwanului şi China nu va renunţa niciodată la utilizarea forţei în cazul Taiwanului.

Menţinerea păcii şi a stabilităţii în strâmtoarea Taiwan şi în regiune este responsabilitatea comună a ambelor părţi, iar o întâlnire pe câmpul de luptă nu este o opţiune, a afirmat biroul prezidenţial din Taiwan într-un comunicat.

Mesaj războinic la Congresul comuniștilor din China. Xi: Nu am renunțat la folosirea forței pentru unificarea cu Taiwanul

China va încerca să reunifice Taiwanul pe cale paşnică, dar nu va renunţa niciodată la folosirea forţei dacă va fi necesar, a declarat preşedintele Xi Jinping duminică, în timpul unui discurs la congresul Partidului Comunist Chinez (PCC) care se desfăşoară la Beijing, transmite Agerpres, care citează agențiile AFP şi Reuters.

Vom lucra cu cea mai mare sinceritate şi efort pentru reunificarea paşnică (a Taiwanului), dar nu vom renunţa niciodată la folosirea forţei şi ne rezervăm dreptul de a lua toate măsurile necesare". Rezolvarea problemei Taiwanului este treaba poporului chinez însuşi şi (trebuie) să fie rezolvată doar de poporul chinez". Reunificarea ţării trebuie să fie şi va fi realizată", a declarat preşedintele Chinei, condamnând orice "separatism şi interferenţă" străină în această chestiune, conform AFP.

China consideră Taiwanul, guvernat democratic, ca fiind propriul său teritoriu şi îşi reafirmă în mod regulat intenţia de a reunifica insula, în ciuda obiecţiilor puternice ale guvernului de la Taipei, care respinge revendicările de suveranitate şi spune că doar poporul insulei are dreptul de a-şi decide viitorul, scrie Reuters.

Tensiunile au crescut dramatic în august, după ce China a organizat manevre de război în apropierea Taiwanului, în urma vizitei la Taipei a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi. Aceste activităţi militare au continuat, deşi într-un ritm redus.

Luni, în discursul său de ziua naţională, preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a declarat că războiul între Taiwan şi China nu este absolut deloc o opţiune şi şi-a reiterat disponibilitatea de a discuta cu Beijingul.

China refuză să vorbească cu Tsai, considerând-o o separatistă.

Beijingul a oferit Taiwanului un model de autonomie de tipul "o ţară, două sisteme", aceeaşi formulă pe care o foloseşte şi pentru Hong Kong. Însă toate partidele politice principale din Taiwan au respins această propunere, iar aceasta nu are aproape niciun sprijin public, potrivit sondajelor de opinie.

Referindu-se la Hong Kong, Xi Jinping a lăudat, în discursul său de duminică, tranziţia acestui teritoriu "de la haos la guvernare" de la impunerea în 2020 a unei legi privind securitatea naţională care a suprimat vocile disidente din teritoriu. 

China ataca cibernetic Taiwanul de aproximativ 20 de milione de ori pe zi: „Suntem deja în război. China acționează precum Rusia înainte de invadarea Ucrainei”

În august, când China a captat atenția lumii cu exercițiile militare pe scară largă în largul Taiwanului, o altă ofensivă avea loc mai subtil, în domeniul digital.

Pe rețelele de socializare, povestiri inventate susțineau că China își evacuează cetățenii din Taiwan și că rachetele vizau un aeroport local, la doar câteva zile după ce președintele Camerei SUA, Nancy Pelosi, a sosit pe insulă.

În același timp, pe panourile digitale piratate din magazinele 7-Eleven din Taiwan au apărut mesaje care au fost modificate astfel încât să scrie: „Warmonger Pelosi, pleacă din Taiwan!” Într-o gară din orașul-port sudic Kaohsiung, semnele digitale modificate au numit-o pe Pelosi „o vrăjitoare bătrână”.

Hackerii au doborât chiar și site-ul oficial al președintelui taiwanez Tsai Ing-wen, pentru aproximativ 20 de minute.

Frontul cibernetic al ofensivei Chinei împotriva Taiwanului era în plină desfășurare.

„Suntem deja în război”, a declarat Kitsch Yen-Fan, director asistent pentru Global China Hub la Atlantic Council, pentru emisiunea 60 Minutes, produsă de CBS. „Acesta este un lucru constant”.

Taiwan s-a clasat drept cea mai mare țintă pentru dezinformare din lume, în ultimii nouă ani, potrivit unui raport din 2022 al Digital Society Project, o afacere a institutului suedez Varieties of Democracy. Politicienii și cercetătorii din Taiwan spun că majoritatea acestor atacuri provin din China.

Datele arată că atacurile cibernetice care vizează Taiwan au crescut înaintea vizitei lui Pelosi pe mica insulă în august, atât prin tentative de hacking, cât și prin dezinformare care s-a răspândit pe platformele populare de social media, cum ar fi Facebook, YouTube și LINE, o aplicație de mesagerie populară în Taiwan, de tip WhatsApp.

„Știrile false de pe rețelele sociale sunt o modalitate prin care [China] poate deschide calea pentru eventuala operațiune”, a spus Kitsch. „Ei vor să influențeze, practic, opiniile publice, să demoralizeze publicul, [să] facă eventuala lor preluare mult mai ușoară, ceea ce, de fapt, încercau să facă rușii în Ucraina”.

Potrivit lui Kitsch, mulți dintre utilizatorii care postează informații false în aplicații precum LINE apar ca cetățeni chinezi obișnuiți, nu ca spioni guvernamentali. Aceștia lucrează pentru a construi încredere cu oamenii de rând taiwanezi în grupurile de chat, postând inițial informații inofensive, cum ar fi reduceri de supermarket sau activități la un templu local.

„Așa prind credibilitate, iar atunci când oamenii se uită la un story, prima lor reacție este: „Oh. Tipul ăsta nu poate să mă mintă. Tocmai mi-a spus despre acea reducere grozavă săptămâna trecută”, a explicat Kitsch.

Experții în securitate cibernetică spun că postările fabricate sau înșelătoare fac parte dintr-o campanie de dezinformare chineză menită să rănească moralul taiwanezilor. De asemenea, este conceput pentru a semăna neîncrederea în SUA, unul dintre cei mai puternici aliați ai insulei, creând îndoiala în rândul taiwanezilor că SUA le-ar veni în ajutor în cazul unei invazii.

O postare văzută de 60 Minutes în aplicația LINE a prezentat un videoclip al unei conferințe de presă la Casa Albă, care a fost subtitrat în mod fals cu o declarație fabricată din partea secretarului de presă: „Statele Unite vor renunța la Taiwan în cazul unei invazii”.

Puma Shen, directorul DoubleThink Lab, un grup de cercetare care se concentrează pe campaniile de influență chineză din Taiwan și din întreaga lume, a declarat pentru 60 Minutes că aceasta face parte din campania de dezinformare a Chinei pentru a picta SUA ca un inamic.

„Când îi întreb pe studenții de aici, în Taiwan, care este țara care difuzează aceste informații, aproximativ 20% dintre ei spun că S.U.A. și Japonia”, a spus Shen.

Dezinformarea nu este singurul front al războiului cibernetic al Chinei. Atacurile cibernetice pot veni, de asemenea, sub forma unor tentative de perturbare și de hacking - atât încercări la scară largă asupra infrastructurii, cât și atacuri la nivel mai mic asupra țintelor digitale, inclusiv interzicerea accesului la site-uri web guvernamentale sau degradarea acestora.

Membrul parlamentului taiwanez Wang Ting-Yu a declarat pentru 60 Minutes că datele furnizate de serviciile secrete taiwaneze arată că aproximativ 20 de milioane de atacuri cibernetice vizează insula în fiecare zi. China, a spus Wang, este sursa majorității covârșitoare a acestora.

Când vine vorba de atacuri cibernetice, Wang a spus că, deși Taiwanul nu se angajează în contraatacuri, se protejează.

„Taiwan este o insulă IT. Suntem buni la înaltă tehnologie…”, a explicat el. „Suntem sub astfel de atacuri de o perioadă de timp. De aici vine și capacitatea noastră de a contracara aceste tipuri de activități – suntem destul de buni la asta”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel