Taiwanul este pregătit să se apere împotriva Chinei
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Un diplomat din Taiwan spune că națiunea este pregătită să se apere împotriva Republicii Populare Chineze.

James KJ Lee, reprezentantul Taiwanului la New York, spune că voința Taiwanului de a lupta este „neclintită și incontestabilă” Taiwanul este hotărât să se protejeze împotriva Chinei, a sscris James K.J. Lee (李光章) într-un articol de opinie din The Wall Street Journal.

„Oamenii din Taiwan știu bine că prețul libertății este vigilența veșnică și ne angajăm să păstrăm modul nostru democratic de viață”, a spus Lee.

El a arătat sondajele de opinie publică ca dovadă că majoritatea taiwanezilor sunt dispuși să se apere împotriva agresiunii chineze. Taiwanul și-a crescut constant bugetul pentru apărare în ultimii ani, a spus reprezentantul, adăugând că cheltuiește „o proporție mai mare din PIB-ul său pentru armată decât majoritatea statelor membre NATO”.

Lee a spus că armata taiwaneză formulează strategii de apărare asimetrice, își restructurează forțele de rezervă și apărarea civilă și își mărește cheltuielile de apărare pentru a „construi capacități mobile, la distanță lungă și de lovitură de precizie”.

Reprezentantul a mulțumit SUA pentru angajamentul său neclintit față de securitatea Taiwanului, în temeiul Legii relațiilor cu Taiwan și al celor șase asigurări. Cu toate acestea, Lee a subliniat că Taiwanul nu se va baza complet pe ajutorul altor națiuni.

„Taiwanul se angajează să-și protejeze propria securitate și democrație”, a spus el.

Deși Lee a recunoscut că obiectivul Taiwanului este „prevenirea prin descurajare”, în loc de o victorie asupra Chinei, „voința noastră de a ne apăra este neclintită și incontestabilă”, conform Taiwan News.

SUA resping afirmațiile Beijingului despre alungarea unei nave americane din Marea Chinei de Sud: Vom continua să navigăm, să zburăm și să operăm oriunde permite legea internațională

Marina SUA a respins marți, 29 noiembrie, afirmațiile Chinei conform cărora ar fi patrulat ilegal în apropierea unui lanț de insule din Marea Chinei de Sud.

Flota a 7-a a SUA a declarat că USS Chancellorsville (CG-62) a trecut pe lângă lanțul de insule Spratly (Insulele Nansha) în acea zi, ca parte a unei „operațiuni pentru libertatea navigației”. Potrivit Marinei, crucișătorul a afirmat drepturile și libertățile de navigație în ceea ce pretindea a fi „zona de revendicare excesivă” într-o manieră „conformă cu dreptul internațional”.

Grupul de reflecție din Beijing, Inițiativa de sondare a situației strategice în Marea Chinei de Sud (SCSPI), a publicat marți pe Twitter o hartă care pretindea că arată nava Chancellorsville navigând în apropiere de insula artificială chineză de la Fiery Cross Reef, precum și un avion american P-8A Poseidon. Grupul a speculat că P-8A „ar putea oferi recunoaștere pentru navă” (citește contnuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel