Taiwanul cere Japoniei să își unească forțele pentru a proteja securitatea regională
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Președintele Tsai Ing-wen a cerut Japoniei să își unească forțele cu Taiwanul pentru a proteja securitatea regională.

În timpul unui discurs adresat delegației de la Biroul Președintelui, Tsai a mulțumit Japoniei pentru asistența acordată în timpul pandemiei și a spus că schimburile turistice între cele două țări au început să se reia de când Taiwanul și-a redeschis turismul în urmă cu două luni. Dincolo de asta, Tsai și-a exprimat speranța că Taiwan și Japonia își pot aprofunda schimburile în domenii precum economia, comerțul și securitatea pentru a răspunde în comun provocărilor erei post-pandemie, scrie Taiwan News.

Tsai a afirmat că Taiwan și Japonia se confruntă cu provocări regionale comune. Ea a menționat că Japonia a revizuit și a publicat recent trei documente cheie de securitate națională, despre care a spus că îi vor „îmbunătăți considerabil capacitățile de apărare și vor demonstra hotărârea de a menține pacea și stabilitatea regională”.

Președintele a declarat că administrația sa a prezentat marți, 27 decembrie, „Planul de ajustare a structurii Forțelor Naționale de Apărare”, în care va fi restabilit serviciul obligatoriu de un an, în timp ce pregătirea va fi, de asemenea, consolidată. Aceasta a mai spus că, în viitor, Taiwanul va continua să coopereze strâns cu țări similare, cum ar fi Japonia, Statele Unite și cele din Uniunea Europeană, pentru a „menține în comun pacea și stabilitatea regională și pentru a crea prosperitate și dezvoltare”.

„Politică demnă de mare laudă”

Parlamentarul japonez Seko Hiroshige, care a condus delegația, a declarat că Tsai a anunțat politici majore legate de apărarea națională, extinderea serviciului militar și întărirea completă a forțelor de apărare și apărare ale Taiwanului, „declarând clar că țara se va apăra singură”. Apoi a spus că „Aceasta este o politică demnă de mare laudă”.

Seko a subliniat că Japonia a revizuit trei documente, inclusiv Strategia de securitate națională, angajându-se să mărească substanțial bugetul de apărare și să sporească capacitățile de apărare ale Japoniei. El a menționat că, pe 23 decembrie, Biden a semnat și Legea privind autorizarea apărării naționale din 2023.

Seko a spus că aceste acțiuni „trimit un mesaj clar” că Japonia nu va tolera utilizarea forței sau schimbări unilaterale în status quo-ul în această regiune. Acest lucru arată, de asemenea, că țările în cauză lucrează din greu pentru a-și spori capacitățile de descurajare.

Deputatul și-a exprimat speranța că, în viitor, „vom susține în continuare Indo-Pacificul liber și deschis, susținut de fostul prim-ministru Abe, inclusiv India, Australia și alte țări cu idei similare, și vom face tot posibilul pentru a ne uni și a menține pacea și stabilitatea în regiune”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel