Taiwanul are de ales între ”război” și ”soarta Hong Kong-ului”. China sprijină Opoziția, în alegerile din ianuarie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ion Voicu
WhatsApp
China, exerciții militare lângă Taiwan. Guvernul de la Beijing: Scopul este combaterea aroganţei separatiştilor / Foto: Pixabay
China, exerciții militare lângă Taiwan. Guvernul de la Beijing: Scopul este combaterea aroganţei separatiştilor / Foto: Pixabay
Taiwanul se pregătește pentru alegerile prezidențiale și parlamentare din 13 ianuarie, în contextul creșterii presiunii militare din partea Chinei, care revendică insula ca teritoriu propriu. Partidul aflat la guvernare mizează pe cartea democrației, în vreme ce principalul partid de opoziție, mai apropiat de China, flutură amenințarea războiului.

Președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, a apelat la alegători în în timpul unui miting electoral de duminică să ia în considerare situația din Hong Kong, controlată de China, atunci când își exprimă voturile luna viitoare. Întrucât ea nu mai poate candida la un al treilea mandat, Tsai îl susține pe vicepreședintele Lai Ching-te, scrie Reuters.

Hong Kong, cândva o colonie britanică, a fost redată Chinei în 1997 sub regimul "o țară, două sisteme", pe care China l-a propus și pentru Taiwan. Cu toate acestea, această propunere nu beneficiază de sprijin în Taiwan. În 2020, Beijingul a impus o lege strictă privind securitatea națională în Hong Kong, diminuând mult autonomia și generând revolte ale forțelor democratice.

Tsai a evidențiat situația din Hong Kong, subliniind că Taiwanul nu vrea o "pace în stilul Hong Kong", ci caută o pace demnă, președintele îndemnând, de asemenea, la întărirea capacității militate a insulei, pentru a-și putea apăra democrația.

China a efectuat exerciții militare în jurul Taiwanului și a prezentat scrutinul din ianuarie drept o alegere între război și pace. Președintele Tsai, adresându-se susținătorilor la un miting de campanie pentru candidatul prezidențial, a criticat "vorbele alarmiste" ale opoziției cu privire la război și pace.

Atât Tsai, cât și vicepreședintele Lai s-au arătat dispuși să participe la negocieri cu China, dar s-au izbit de refuzul Beijingului.

Partidul de Opoziție Kuomintang (KMT) a prezentat alegerile ca o alegere între război și pace, așa cum spune și China. Candidatul prezidențial al KMT, Hou Yu-ih, a sugerat că votul pentru Partidul Progresist Democrat (DPP), aflat la guvernare, ar echivala cu "trimite pe toată lumea pe câmpul de luptă" din cauza poziției DPP privind independența Taiwanului. KMT, care favorizează tradițional legături mai strânse cu China, neagă că ar fi pro-Beijing și a promis să redeschidă negocierile cu China în cazul unei victorii electorale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel