Taiwanul a tras cu muniție reală asupra unei drone chineze. Este primul caz de acest fel
Apărătorii din ținutul Kinmen au tras cu muniție reală într-o dronă care nu a respectat avertismentele.
După cum Taiwanul a avertizat duminică, trupele au tras cu muniție reală asupra unei drone chineze care nu a ținut cont de avertismente în timp ce a survolat o insulă exterioară marți.
Comandamentul de apărare Kinmen al armatei (KDC) a declarat marți că, începând cu ora 16:23 după-amiază, au fost detectate trei drone „civile” fiecare zburând deasupra Insulei Dadan, Insulei Erdan și Insulei Shi, respectiv în localitatea Lieyu din ținutul Kinmen. După ce au fost avertizate de soldații taiwanezi cu rachete de semnalizare, UAV-urile au zburat departe de insule și în direcția Xiamen din China.
La ora 17:59, o altă dronă a intrat din nou în spațiul aerian deasupra apelor restricționate ale insulei Erdan. Trupele taiwaneze au emis din nou avertismente în conformitate cu procedurile.
Cu toate acestea, pentru că drona a continuat să se rotească deasupra insulei, soldații au tras „împușcături defensive” în dronă pentru a o alunga. UAV-ul a zburat apoi în direcția Xiamen la ora 18.00. iar KDC a precizat că va „continua să mențină vigilența și să monitorizeze îndeaproape situația”, se arată în declarație.
Această acțiune este în concordanță cu avertismentul emis de KDC duminică că va doborî dronele chineze care nu țin cont de avertismente (citește AICI).
Luni, KDC a declarat că va desfășura un proces în patru etape în rezolvarea problemei dronelor, acesta incluzând „tragerea de semnale fulgerătoare, raportarea intruziunii, alungarea dronei și doborârea acesteia”. Acesta pare să fie primul caz când KDC a raportat că a tras cu muniție reală în dronele chineze, scrie Taiwan News.
CITEȘTE ȘI - Casa Albă spune că SUA nu vor accepta „noua normalitate” a Chinei în strâmtoarea Taiwan
India acuză China de „militarizarea strâmtorii Taiwan“. Tensiuni, după ce o navă chineză a acostat în Sri Lanka
India a acuzat China de „militarizarea strâmtorii Taiwan”, într-un război de cuvinte în escaladare declanșat de o navă militară chineză care acostează într-un controversat port din Sri Lanka.
La începutul acestei luni, o navă de cercetare militară chineză a andocat în portul Hambantota din Sri Lanka pentru o săptămână. Analiştii spun că Yuan Wang 5 face parte dintr-un grup de nave chineze operate de Armata Populară de Eliberare care monitorizează lansările de sateliţi, rachete şi rachete balistice intercontinentale.
Andocarea Yuan Wang 5 a fost amânată cu câteva zile după ce India s-a opus, pe fondul temerilor că Beijingul intenționează să folosească portul ca bază militară. Ministerul de Externe al Chinei a declarat că nava efectuează cercetări maritime, în conformitate cu legislația și practica internațională, și nu va afecta „securitatea și interesele economice ale vreunei țări”.
Yuan Wang 5 a plecat în urmă cu o săptămână, dar în weekend, ambasada Chinei din Sri Lanka a acuzat India că folosește preocupările de securitate pentru a conduce „interferențe profunde de facto în suveranitatea și independența Sri Lanka”.
Sâmbătă, Înaltul Comisariat al Indiei din Colombo a declarat că Sri Lanka „are nevoie de sprijin, nu de presiuni nedorite sau de controverse inutile pentru a servi agenda altei țări”.
Sri Lanka iese în prezent din cea mai gravă criză economică a sa și echilibrează influențele concurente ale Indiei și Chinei. Împrumuturile chineze reprezintă aproximativ 10% din datoria externă totală a națiunii. Din acest an, India a împrumutat și ea aproximativ 3,8 miliarde de dolari pentru a ajuta Sri Lanka să treacă prin criza economică (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News