Anul în care este „probabil“ ca Republica Populară Chineză să invadeze Taiwanul: Am putea fi țapul ispășitor al lui Xi Jinping
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Ministrul Afacerilor Externe din Taiwan avertizează că există probabilitatea ca Republica Populară Chineză să invadeze Taiwanul în 2027.

Într-un interviu acordat presei britanice, ministrul de externe al Taiwanului, Joseph Wu,  avertizat că o invazie a insulei este „mai probabilă” în 2027, deoarece președintele chinez Xi Jinping își va începe atunci al patrulea mandat.

În interviul pentru Sky  News, acesta a spus că „2027 este un an la care trebuie să fim atenți”. Wu a spus că economia Chinei se dezlănțuie și că există o nemulțumire tot mai mare în rândul populației.

El a menționat că Xi ar putea intra în al patrulea mandat în 2027, dar dacă nu este capabil să abordeze aceste probleme, ar putea încerca să „recurgă la utilizarea forței” sau să creeze o criză externă pentru a distrage atenția de la problemele interne.

CITEȘTE ȘI     -    A început prăbușirea Chinei. Poate părea o veste bună, dar nu e

Taiwanul ar putea deveni „țapul ispășitor” al lui Xi

Alternativ, ministrul de externe a spus că Xi ar putea încerca să pună mâna pe Taiwan pentru a „a arăta chinezilor că a realizat ceva”. Wu și-a exprimat îngrijorarea că Taiwan ar putea deveni „țapul ispășitor” al lui Xi.

Întrebat dacă „cel mai rău scenariu posibil” pare acum mai probabil, Wu a spus că acest lucru pare a fi „mai probabil” pe baza „traiectoriei amenințării militare chineze” împotriva țării.

Un raport publicat de Pentagon la 29 noiembrie 2022 spunea că Armata Populară de Eliberare (PLA) „și-a pus obiectivul în 2027” în ceea ce privește atingerea capacității de a invada Taiwanul, iar documentul a enumerat patru forme posibile de acțiuni militare pe care China le-ar putea realiza împotriva Taiwanului. Raportul a observat că 2027 este cea de-a 100-a aniversare de la înființarea Armatei Populare de Eliberare și este, de asemenea, data țintă stabilită de Xi pentru modernizarea completă a armatei, conform Taiwan News.

CITEȘTE ȘI     -    Dedesubturile prieteniei dintre Xi Jinping și Vladimir Putin. De ce liderul de la Kremlin s-a ferit să îi spună că va invada Ucraina

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel