Data publicării:

Tăieţei cu pesmet și scorțișoară, rețeta. Desertul de post de la Mănăstirea Prislop

Autor: Ema Apostu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto colaj: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto colaj: Pixabay

Dacă vrei să te bucuri de un desert gustos, în perioada postului, poți încerca rețeta de tăieței cu pesmet, de la Mănăstirea Prislop. 

Ingrediente

300 g tăieţei laţi (fără ou în perioada postului)
100 g pesmet
80 g zahăr
1/4 linguriţă scorţişoară
2 linguri ulei (sau unt)

Cum se prepară

Se pun tăieţeii la fiert în apă cu puţină sare. Se fierb conform instrucţiunilor de pe pachet. Într-o tigaie largă se încinge o lingură ulei şi se adaugă pesmetul, scrie click.ro. Se prăjeşte la foc mediu (la început) şi amestecând tot timpul. După ce vedeţi că pesmetul începe să se rumenească uşor, daţi focul la mic şi continuaţi să prăjiţi până e rumen (nu vă opriţi din amestecat). Când pesmetul e rumen (durează cam 5 minute), adăugaţi zahărul şi scorţişoară şi amestecaţi. Mutaţi pesmetul într-o farfurie. Strecuraţi tăieţeii şi adăugaţi peste ei restul de ulei. Amestecaţi. Adăugaţi pesmetul cu zahăr şi amestecaţi. Serviţi cald.

BONUS: Gulaş de ciuperci. Reţeta de post de la Mănăstirea Prislop

Ingrediente

600 g mix de ciuperci 
1 căţel usturoi
1 fir mic rozmarin
1 fir mic cimbru
5 fire pătrunjel
1 lingură ulei
sare, piper negru

Sos gulaş

1 ardei roşu (gras sau kapia; aprox 150 gr)
1/2 ceapă mică (cca 15 gr)
1 căţel usturoi
1 linguriţă cu vârf boia de ardei dulce
1 linguriţă cu vârf pastă de roşii
1 linguriţă de oţet balsamic
1 priză zahăr
1 lingură ulei
sare

Cum se prepară

Dacă folosiţi ciuperci congelate începeţi cu ele: le puneţi într-o tigaie largă, la foc mediu şi le lăsaţi până sunt decongelate complet. Strecuraţi sucul lăsat de ciuperci, presând bine pe ciuperci; reţineţi separat ciupercile şi sucul lăsat. Măsuraţi sucul lăsat de ciuperci şi completaţi cu apă dacă e cazul astfel încât să aveţi 300 ml lichid. Restul ciupercilor se şterg cu un şerveţel, se curată de picioruşe şi se taie bucăţi potrivite, scrie click.ro.

Sosul: într-o oală încingeţi uleiul şi adăugaţi ceapă tocată, usturoiul felii groase şi ardeiul curăţat tăiat bucăţi nu foarte mari. Se sotează împreună 5 minute, până ceapă se înmoaie un pic. Se adaugă pastă de roşii şi oţetul balsamic şi se sotează împreună încă 1 minut. Se trage oală de pe foc, se adaugă boiaua (dacă doriţi puneţi şi puţină boia iute şi afumată) şi zahărul şi se amestecă bine. Se stinge cu lichidul de pe ciuperci şi se condimentează cu puţină sare. Dacă nu aţi folosit ciuperci congelate folosiţi 300 ml apă. Se fierbe la foc mic, timp de 25 de minute.

Se mixează sosul în blender şi apoi se trece printr-o sită fină. Într-o cratiţă mai largă încingeţi uleiul şi adăugaţi ciupercile crude (în cazul meu cele champignon). Se sotează la foc mare până încep să se rumenească. Se adaugă şi ciupercile care au fost congelate şi se sotează împreună încă 2-3 minute. Se adaugă usturoiul tăiat felii, firele de verdeaţă, puţină sare şi piper negru şi se sotează încă 1 minut. Se adaugă sosul gulaş şi se fierbe cu capac timp de 10 minute.Se scot verdeţurile din oală. Se drege gulaşul de sare. Se adaugă pătrunjel tocat. E bun cu mămăliguţă sau piure de cartofi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel