Zelenski cere Europei să "riposteze" la "războiul gazului" întărind sancţiunile contra Rusiei
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut Europei să "riposteze" la "războiul gazului" dus de Rusia întărind sancţiunile europene contra Moscovei.

"Astăzi am auzit noi ameninţări faţă de Europa privind gazele. În ciuda concesiei privind turbina pentru Nord Stream, Rusia nu va relua aprovizionarea cu gaz a ţărilor europene, aşa cum este obligată prin contract", a declarat Volodimir Zelenski în mesajul său video zilnic comentând anunţul Gazprom privind o nouă tăiere drastică a livrărilor de gaz pentru Europa.

Se referea la poziţia Rusiei care a redus deja de două ori volumul livrărilor sale în iunie, spunând că gazoductul nu poate funcţiona normal fără o turbină care era în reparaţie în Canada şi care nu s-a întors în Rusia din cauza sancţiunilor impuse de occidentali.

De atunci, Germania şi Canada s-au înţeles să readucă echipamentul în Rusia, dar turbina nu a fost încă livrată. "Este un război al gazelor deschis pe care Rusia îl duce contra Europei unite. Nu le pasă ce se va întâmpla cu oamenii, cum vor suferi - de foame din cauza blocării porturilor, de frig iarna şi de sărăcie... sau din cauza ocupaţiei. Sunt doar forme diferite de teroare", a lansat preşedintele ucrainean.

"Nu vă gândiţi la felul în care să readuceţi turbina, ci întăriţi sancţiunile"

"De aceea trebuie să ripostaţi. Nu vă gândiţi la felul în care să readuceţi turbina, ci întăriţi sancţiunile", a concluzionat el.

Occidentalii acuză Moscova că se foloseşte de arma energetică drept represalii pentru sancţiunile adoptate după ofensiva contra Ucrainei. Gazoductul Nord Stream care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică este strategic pentru aprovizionarea cu gaz a europenilor foarte dependenţi de resursele energetice ruseşti, scrie Le Figaro, citat de Rador.

Citește și - Zelenski l-a demis pe comandantul operaţiunilor speciale din estul Ucrainei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a înlocuit un important comandant militar în estul Ucrainei în urma pierderilor teritoriale majore suferite în faţa Rusiei, relatează dpa. 

Într-un decret, Zelenski l-a demis pe Hryhoriy Halahan din funcţie şi l-a numit în locul său pe Viktor Horenko.

General maior Halahan a condus forţele de operaţiuni speciale în regiunile Doneţk şi Lugansk

General maior Halahan, în vârstă de 44 de ani, a condus forţele de operaţiuni speciale în regiunile Doneţk şi Lugansk din august 2020. În urma invaziei Rusiei din 24 februarie, Ucraina a pierdut complet controlul asupra regiunii Lugansk.

Aproximativ 50% din regiunea vecină Doneţk este controlată de trupe ruse. Înainte de 24 februarie, puţin sub 30% din teritoriu fusese controlat de separatişti pro-ruşi.

Zelenski a afirmat recent că Kievul a pierdut controlul a 20% din teritoriul Ucrainei. Între timp, statul major de la Kiev a raportat că unităţile ruseşti au avut au obţinut victorii la centrala electrică pe cărbune din Vuhlehirsk din Doneţk, care a fost atacată câteva zile. Pe un front din apropiere însă, atacurile ruseşti în direcţia oraşelor Bakhmut şi Siversk au fost respinse, a anunţat armata ucraineană. Vezi știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel