Swoboda: Britanicii au temeri exagerate faţă de români şi bulgari
Liderul social-democraţilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, susţine că temerile privind un eventual aflux masiv de români și bulgari după ridicarea restricțiilor de pe piața muncii sunt mult exagerate, transmite corespondentul Agerpres.
'Ridicarea restricțiilor face să existe multe temeri că vor veni mari mase de oameni. În Marea Britanie s-au avansat chiar cifre care sunt dincolo de întreaga populație a României și Bulgariei. Cred că temerile sunt mult exagerate și depinde de țările membre să facă ce pot în cadrul legislației lor, al administrației lor, pentru a spune foarte clar că poți veni, căuta o slujbă, dar că există condiții de a primi beneficii sociale și condiția de bază este să muncești mai întâi, ca orice alt cetățean din statul respectiv', a declarat Hannes Swoboda pentru presa română din Bruxelles.
Spaţiul de liberă circulaţie a devenit, din nefericire, o chestiune politică, a precizat Swoboda, indicând în acest sens partidul eurosceptic anti-imigraţie UKIP.
'Este o competiție, de exemplu între conservatori și UKIP, care este mai xenofobă, care luptă pentru combaterea abuzurilor sistemului de securitate socială și, din nefericire, românii și bulgarii sunt victimele acestui lucru. Dar va trebui să apărăm acest drept, care este nu numai al românilor și bulgarilor, ci care este baza pentru o piață comună europeană, mă refer la o piață comună a muncii', a mai spus Swoboda.
Liderul grupului S&D din PE s-a a apreciază că unele ziare britanice nu au dus o campanie anti-români, ci dimpotrivă.
'Există ziare în care premierul britanic David Cameron trage o linie roșie între Marea Britanie și țări ca România, Bulgaria, Slovacia și Polonia, și există alte ziare. Este o dezbatere de fapt politică, uneori foarte urâtă. Este bine să fie și oameni care să spună că ești binevenit. Bineînțeles, nimănui nu-i place să-și părăsească țara doar pentru distracție. Oamenii o fac pentru că au probleme', a apreciat Swoboda.
Swoboda a pledat pentru integrarea romilor şi el a atras atenția că România și Bulgaria trebuie să folosească banii europeni disponibili, și în special Fondul Social European (FSE), pentru a asigura locuri de muncă cetățenilor cu venituri reduse.
'Cred că de toate părțile trebuie făcut mult mai mult pentru a permite oamenilor să locuiască unde vor și să fie liberi să circule, dar nu ar trebui să fie împinși din țările lor de sărăcie și discriminare', a mai declarat eurodeputatul austriac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News