Data publicării:

Sute de ”stații de sortare a gunoiului” lângă blocuri. Nu vă temeți de o epidemie?

Autor: Val Vâlcu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Sistemul Returo a creat mii de platforme de sortare a gunoiului. Practic, fiecare bloc are o astfel de ”stație”, la câțiva metri de geamul locatarilor.

Dacă firmele de salubritate vin să ridice gunoiul de două ori pe săptămână, ”sortatorii” trec chiar și de două ori pe zi, răscolind pubelele, rupând sacii și aruncând resturile în jur. Nu-i interesează decât ambalajele cu ” cerculețul” magic care le aduce 50 de bani pe bucată. Coșurile de gunoi ale municipalității, câte au mai rezistat primului val de scotocitori, sunt la rândul lor răscolite și, adesea, golite pe caldarâm.

Fenomenul are, pe lângă disconfortul vizual și olfactiv, și implicații pentru sănătatea publică. Pubelele lăsate cu capacul deschis și deșeurile alimentare sunt, peste noapte, un fast-food pentru gândaci și șobolani. Sacii cu ambalaje murdare, cărate prin soare ore în șir pot, deveni adevărate bombe biologice. Sunt un pericol nu doar pentru ”sortatorii” care lucrează fără echipament de protecție, ci și pentru cei care intră la Mega, Carrefour, Auchan sau în alte centre unde funcționează dispozitivele automate pentru preluarea ambalajelor. De regulă, la astfel de aparate se fac cozi, iar în spațiul strâmt din jurul gurilor de acces se înghesuie mai multe persoane.

De altfel, aglomerația la centrul de colectare cred că reprezintă principalul motiv din cauza căruia unii renunță la recuperarea garanției: pentru trei sticle goale, adică un leu cincizeci, nu merită să stai 15 minute la coadă, până-și termină de descărcat sacul un ”recuperator” profesionist și până se restartează de două ori sistemul. Sau, dacă ai ghinion, poți constata că s-a umplut rezervorul aparatului și ai așteptat degeaba. Descurajarea funcționează, fiindcă așa ajung unii să arunce câteva sticle la gunoi și, astfel, se reia circuitul: vin ”sortatorii”, își umplu sacul, aglomerează centrele de predare...

Dar, cine sunt acești recuperatori? Să fie studenți care mai fac un ban pentru a se întreține la studii? Oameni ai străzii? Muncitori străini, care au renunțat la construcții ca să caute prin gunoaie? Dependenți care dau doza de aluminiu pe doza zilnică? Șomeri, sigur nu! În București nu lipsesc job-urile, muncitori nu se prea găsesc. Și cât, oare, pot să câștige, ca să merite riscul de răscoli pubelele cu mâinile goale?

Putem să ne punem aceste întrebări de câteva ori pe zi, când, dacă ne uităm pe geam îi vedem cum trec, târându-și sacul cu pet-uri. Trec rânduri-rânduri, sortatorii. De la Primărie nu are rost să așteptăm răspunsuri. Poate, edilii se și bucură că mai răscolesc câte unii prin pubele, fiindcă au mai puțin gunoi de cărat la groapă. Deșeurile medicale, când o fi să fie, le elimină Ministerul Sănătății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel