Sute de rechini şi pisici de mare, captive în obiectele din plastic din mări și oceane
Peste o mie de rechini şi pisici de mare au rămas captivi în deşeuri din plastic, numărul speciilor afectate putând fi ''semnificativ mai mare'', au atras atenţia cercetătorii într-un studiu citat joi de Press Association.
O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Exeter din Marea Britanie a identificat 1.116 cazuri de vieţuitoare acvatice care au rămas captive în obiecte din plastic prezente în mările şi oceanele lumii.
Aceste cazuri ar putea fi mult mai numeroase, au precizat cercetătorii care au subliniat că deşeurile care au ajuns în apă de pe uscat, dar şi echipamentele de pescuit aruncate reprezintă o ameninţare gravă, subraportată.
Oamenii de ştiinţă au notat că această problemă este posibil să fi trecut neobservată din cauza altor ameninţări la adresa vieţuitoarelor acvatice, precum pescuitul excesiv, de aceea ei au analizat atât studii existente cât şi informaţii publicate pe Twitter. Din cauza ameninţării pescuitului excesiv al rechinilor şi pisicilor de mare, dar şi a capturilor accidentale, problema încurcării (în deşeuri din plastic) a trecut, poate, uşor neobservată, a declarat Brendan Godley de la Universitatea din Exeter, coautor al studiului.
Am purces la remedierea acestei probleme. Studiul nostru a fost primul care a utilizat Twitter pentru a colecta astfel de informaţii, iar rezultatele noastre au dezvăluit că problema încurcării (în deşeuri) nu este consemnată în lucrările academice, a adăugat el.
Zeci de specii sunt afectate de această ameninţare, printre acestea numărându-se şi rechini. În majoritate cazurilor, de vină sunt accesoriile de pescuit aruncate în apă. Însă, au fost observate şi cazuri de vieţuitoare, incluse în clasa Elasmobranchii, rămase captive în materiale plastice utilizate la ambalare, pungi, corzi elastice şi obiecte de îmbrăcăminte.
Autorii studiului, publicat în Endangered Species Research, au notat că Elasmobranchiile sunt predispuse la încurcare în deşeuri antropogene, acest lucru putând avea urmări negative asupra scăderii rapide a numărului de exemplare.
Încurcarea poate duce la înfometare, sufocare, imobilizare şi în final la deces, au adăugat experţii care au precizat că au fost alarmaţi să descopere consemnări ale unor exemplare de rechin marele alb rămase captive în deşeuri din plastic, cazuri care nu au fost menţionate în studii publicate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News