Data publicării:

Sute de persoane moarte în urma naufragiului din Grecia. BBC contrazice oficialii și spune că migranții puteau fi salvați

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
BBC a găsit dovezi care contrazic versiunea Gărzii de Coastă din Grecia despre naufragiul navei cu migranți care a dus la sute de morți.

BBC a găsit dovezi care contrazic versiunea Gărzii de Coastă din Grecia despre naufragiul navei cu migranți care ar fi dus la pierderea a sute de vieți omenești. Analiza mișcării altor nave din zonă arată că barca de pescuit care transporta mult prea mulți migranți nu s-a mișcat timp de cel puțin șapte ore înainte de a se răsturna în final. Garda de Coastă susține încă că în aceste ore barca se îndrepta spre Italia și nu avea nevoie să fie salvată.

Autoritățile grecești nu au comentat încă articolul din BBC. 

Însă ONU a cerut o anchetă despre cum a gestionat Grecia dezastrul, ținând cont de informațiile care arată că grecii ar fi trebuit să se ia mai multe măsuri mai devreme pentru a preveni tragedia.

Oficialii greci spun că cei de la bord au spus că nu vor ajutor și nu erau în pericol până cu puțin timp înainte ca barca lor să se scufunde. Britanicii au făcut rost de o animație pe calculator a datelor de urmărire de la MarineTraffic, o platformă de analiză maritimă. Datele lor arată activitatea din zona unde barca cu migranți s-a scufundat mai târziu, punând la îndoială afirmația oficială.

Barca de pescuit nu avea niciun dispozitiv de urmărire

 

Un purtător de cuvânt al guvernului a spus mai târziu că garda de coastă a încercat să urce la bordul bărcii pentru a evalua pericolul, dar cei de la bord au refuzat ajutorul. Toată activitatea navală din ultimele șapte ore a fost în jurul unui punct specific, sugerând că barca cu migranți abia s-a mișcat.

Harta animată de dimensiuni reduse sugerează că a parcurs mai puțin de câteva mile marine, ceea ce ar putea fi așteptat de la o navă în dificultate în cea mai adâncă parte a Mării Mediterane. În această perioadă, oficialii greci au insistat că nu erau în pericol și erau în siguranță pe drum spre Italia și astfel garda de coastă nu a încercat să o salveze.

La ora 23:00, barca s-a scufundat cu sute de oameni la bord și animația de urmărire arată multe nave venind să ajute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel