Sute de eleve, otrăvite în Iran. Vor să închidă școlile de fete 
Data publicării:
Autor: Dan Carp
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Pixabay, de soumen82hazra
Foto cu rol ilustrativ: Pixabay, de soumen82hazra
Indivizi necunoscuţi au otrăvit sute de eleve într-un important oraş sfânt din Iran în ultimele luni în încercarea de a forţa şcolile de fete să se închidă, a anunţat duminică o autoritate sanitară, relatează AFP.

De la sfârşitul lunii noiembrie, presa locală a raportat cazuri de otrăvire pe cale respiratorie a sute de fete cu vârste de aproximativ 10 ani în şcolile din Qom (centru). Unele dintre ele au fost internate pentru scurt timp în spital.

Părinţii acestora s-au adunat pe 14 februarie în faţa guvernoratului oraşului pentru a "cere explicaţii" autorităţilor, potrivit agenţiei oficiale Irna.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Ali Bahadori Jahromi, a anunţat a doua zi că "ministerele Informaţiilor şi Educaţiei cooperează" pentru a găsi sursa otrăvirii.

La sfârşitul anchetei, "ministrul adjunct al Sănătăţii, Youness Panahi, a confirmat duminică că otrăvirea elevelor din Qom a fost intenţionată", a anunţat Irna.

"S-a dovedit că anumiţi indivizi au vrut ca toate şcolile, în special cele de fete, să fie închise", a spus Panahi.

Până acum nu au fost anunţate arestări în acest caz.

Otrăvirea a fost provocată de "compuşi chimici disponibili şi nu de uz militar, şi nu este nici contagioasă, nici transmisibilă", a adăugat el.

Situat la 150 km sud de Teheran, oraşul Qom este centrul studiilor religioase şiite din Iran, relatează Agerpres. 

Atrocitățile continuă în Iranul, care pune sub sancțiuni entități din Uniunea Europeană

Iranul a adăugat marţi pe lista de sancţiuni 13 entităţi şi persoane din Uniunea Europeană şi 23 din Franţa, Regatul Unit şi Germania, printre altele, ca răspuns la sancţiunile impuse cu o zi înainte de UE, notează AFP.

Teheranul a adăugat "'următoarele persoane şi entităţi din regimul UE şi Regatul Unit pe lista sa de sancţiuni, pentru sprijinirea terorismului (...), ingerinţă în afacerile interne ale ţării şi incitare la violenţă şi tulburări în Iran", a indicat Ministerul de Externe iranian într-un comunicat dat publicităţii pe site-ul său.

Sancţiunile iraniene includ măsuri financiare şi interzicerea eliberării vizelor de intrare în ţară, potrivit ministerului.

Pe lista de sancţiuni se află mai multe companii militare, precum şi miniştri şi parlamentari din diverse ţări europene şi europarlamentari, în special ministrul francez Isabelle Rome, responsabilă cu egalitatea între bărbaţi şi femei, diversitate şi egalitatea de şanse, europarlamentarul belgian Frédérique Ries şi deputaţii germani Roderich Kiesewetter şi Renata Alt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel