Data publicării:

Susţinere faţă de Curtea Supremă. Amnesty International şi magistraţi europeni, în Polonia

Autor: Mircea F. Cristian | Categorie: Stiri
WhatsApp
Judecată
Judecată

Reprezentanţi ai conducerii Amnesty International şi diferitelor organizaţii de magistraţi au venit vineri la Curtea Supremă poloneză pentru a-şi exprima susţinerea în diferendul acesteia cu puterea politică a Poloniei.

Ei au avut o întrevedere cu Malgorzata Gersdorf, care îşi exercită în continuare funcţia de preşedinte al Curţii Supreme, în condiţiile în care preşedintele Andrzej Duda i-a trimis o scrisoare pentru a o înştiinţa că este pensionată începând de marţi miezul nopţii, informează AFP.

Magistrata poloneză s-a întâlnit întâi cu trei reprezentanţi ai Amnesty International conduşi de secretarul general desemnat al organizaţiei, Kumi Naidoo. Apoi, ea a primit trei înalţi magistraţi, toţi olandezi, printre care Maarten Feteris, preşedinte al Curţii Supreme în ţara sa şi vicepreşedinte al Reţelei Europene a Preşedinţilor Curţilor Supreme, care şi-au exprimat 'îngrijorarea' cu privire la situaţia statului de drept în Polonia.

Atât Feteris, cât şi Kees Sterk, preşedintele Reţelei Europene a Consiliilor Superioare ale Magistraturii (ENCJ) şi Marc de Werd, de la Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni de pe lângă Consiliul Europei, şi-au exprimat dorinţa, după cum a rezumat acesta din urmă, ca 'independenţa justiţiei să fie restabilită foarte repede' în Polonia, însă ei nu s-au pronunţat să se pronunţe explicit asupra situaţiei legale a Malgorzatei Gersdorf.

Aceasta se numără printre cei 15 judecători destinatari ai înştiinţărilor identice semnate de Andrzej Duda în care le este comunicat faptul că au fost pensionaţi. Paisprezece au acceptat, însă Malgorzata Gersdorf, care consideră că situaţia sa este diferită, durata mandatului său fiind fixată de Constituţie, refuză în continuare să se retragă, a reafirmat vineri purtătorul său de cuvânt Michal Laskowski.

Conflict cu Comisia Europeană

Diferendul care opune o parte din mediul judiciar puterii politice este dublat de un conflict între guvernul conservator polonez şi Comisia Europeană. Aceasta din urmă, preocupată de evoluţia statului de drept în Polonia, a lansat luni o procedură de infringement împotriva Varşoviei, care ar putea duce la sancţiuni financiare. Malgorzata Gersdorf, personaj principal în rezistenţa judecătorilor, urmează să plece luni în concediu, a cărui durată nu este deocamdată cunoscută, potrivit purtătorului său de cuvânt.

În ceea ce-i priveşte pe cei 14 judecători pe picior de pensionare, 'nu suntem de acord' cu legea care-i forţează, însă 'noi respectăm decizia preşedintelui', a explicat Laskowski. Admiţând că această atitudine poate părea 'lipsă de coerenţă', el a adăugat că este vorba şi de a evita complicatele probleme administrative şi financiare.

Vezi şi: Reformă judiciară în Polonia. Magistraţii ies în stradă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel