Suspiciuni de fraudă la alegeri. Negoiță: "Să tragem la sorți. Îi trimitem la închisoare"
Data publicării:
Autor: Dan Carp
WhatsApp
Primarul reales al Sectorului 3, Robert Negoiță vine cu o propunere pentru verificare corectitudinii numărării voturilor. 

Robert Negoiță propune să se tragă la sorți câte o cifră, iar secțiile de votare care au la coadă respectivă cifră să fie reverificate. 

"Acum, că marcăm aproape trei săptămâni de la alegerile locale, deci putem discuta la rece, aș vrea să lansez spre dezbatere și implementare o propunere.

Am văzut cu toții că, dincolo de bătălia politică aferentă scrutinului, de această dată, atenția a fost captată de posibilele nereguli. Și nu doar câteva incidente, pe ici, pe colo. Ci acuzații grave, imagini ce lasă destul loc interpretărilor și suspiciunilor, situații ce nu prea au putut fi explicate, plus un șuvoi de cereri de renumărare a voturilor și care, din păcate, cred eu, în condițiile în care există suspiciuni și trebuiau lămurite, nu au fost acceptate.
Per total, situații complet inacceptabile, atât pentru cei aleși care ar trebui să aibă legitimitate, cât și pentru întreg electoratul.

Ce putem face pentru a îmbunătăți sistemul și pentru a reduce astfel de suspiciuni și tentații? Concret, propun să existe o procedură prin care, după ce s-au depus toate procesele verbale, la Biroul Electoral Central să se tragă la sorți o cifră de la 1 la 10. Toate secțiile de votare ale căror numere se termină cu cifra respectivă vor fi verificate. Adică 10% din totalul secțiilor de votare existente într-o circumscripție. La aceste secții se vor renumăra voturile și se vor verifica toate procesele verbale. (De exemplu, dacă se extrage cifra 9, vor fi controlate secțiile cu numărul 9, 19, 29, 109, 119, 129 ș.a.m.d, toate cele care se termină cu această cifră.)
Este o modalitate de a-i face pe cei care numără voturile și întocmesc procesele verbale să procedeze prudent și responsabil, știind că poate urma o reverificare, dar și de a-i prinde și pedepsi ca atare pe cei care și-ar permite să facă ticăloșenii.

Sigur, este doar o primă idee, un punct de plecare. Dar cred că este o bază concretă de la care putem construi un astfel de sistem de control. Am preveni, pe de o parte, dar am și reuși să îi trimitem acolo unde le este locul, la închisoare, pe cei care ar îndrăzni să facă mizerii. Voi ce părere aveți?" este mesajul lui Robert Negoiță.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel