Data publicării:

Suspendarea plăților: Ghinea, părintele PNRR, „a dus” problema, Ciucă a preluat-o, iar leapșa e la Ciolacu. Care e impactul, de fapt

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp
 Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Comisia Europeană confirmă suspendarea parțială a plății fondurilor europene PNRR.

Comisia Europeană a anunțat, marți, oficial, suspendarea parțială a plății tranșei a treia din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru România, Guvernul de la București având ca termen 31 martie 2025 să schimbe impozitarea microîntreprinderilor. 

Menținerea actualelor facilități acordate microîntreprinderilor ar costa România 300 de milioane de euro din tranșa a treia PNRR, iar celelalte angajamente neîndeplinite, restul de 800 de milioane de euro. 

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a cerut marți seară, într-o postare pe Facebook, președintelui PNL, Nicolae Ciucă, să ia o decizie politică în privința reducerii plafonului de încadrare pentru microîntreprinderi, care în prezent este de 500 de mii de euro. Ciolacu a atras atenția că, menținând plafonul actual, România riscă să piardă 300 de milioane de euro din fondurile PNRR.

Replica lui Ciolacu vine după ce liderul PNL, Nicolae Ciucă, a comentat, marţi seară, anunţul Comisiei Europene cu privire la a treia cerere de plată şi afirmă că acesta „nu este deloc similar cu ceea ce ne-a zis public domnul Ciolacu despre riscul de a pierde bani din PNRR”.

„Strategul” Ghinea, „părintele PNRR”, „a dus” problema, Nicolae Ciucă a preluat-o, iar leapșa este la Ciolacu.

Impactul asupra mediului de afaceri și economie

Criticii măsurilor de schimbare a regimului fiscal atrag atenția că acestea vor afecta clasa de mijloc și economia de servicii, exact acele sectoare pe care România încerca să le dezvolte. Se speculează că antreprenorii ar putea recurge la migrarea afacerilor în zona gri a economiei, la creșterea corupției și la evitarea taxelor prin înregistrarea firmelor în alte țări, similar cu fenomenul înregistrării mașinilor în Bulgaria pentru evitarea taxelor auto din trecut.

Pe termen lung, se anticipează că unii antreprenori vor falimenta, iar alții vor migra cu economia în alte state. În final, în loc de un impact pozitiv, măsurile ar putea să ducă la o scădere a încasărilor statului, contrar obiectivelor de creștere economică și consolidare fiscală stabilite inițial prin PNRR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel