Data actualizării:
Data publicării:

Susținem cinematografele!

Autor: Magdalena Popa Buluc | Categorie: Cultura
WhatsApp

Liceenii coordonatori de Cluburi de film documentar One World Romania la Şcoală au iniţiat o campanie de susţinere pentru cinematografele închise şi cele în pericol. Prin fotografii și mesaje, zeci de elevi din țară și-au exprimat solidaritatea cu Constantin Curelea, directorul (fostului) cinematograf Sebastian Papaiani. Ei cer revizuirea deciziei de închidere a cinematografelor. Printre mesajele lor se regăsesc: "STOP falimentului culturii!" și "Filmele ne deschid mintea. Voi închideți cinematografele."

Alegeri prezidentiale 2024

Săptămâna trecută au fost închise 5 cinematografe din ţară: Sebastian Papaiani (Pitești), Modern (Craiova), Republica (Iași), Dacia (Baia Mare) și Central (Brăila), iar angajații au intrat în șomaj tehnic. Din cele peste 400 de cinematografe active în 1990, astăzi mai funcţionează doar 8, fiind subordonate RADEF Romania Film.

Roxana Caia, elevă din București spune: "Mă număr printre coordonatorii de cluburi One World Romania la Școală și asta mă face fericită din mai multe motive, printre care și faptul că se lasă cu manifest. Vrem să fie revizuită decizia de închidere a cinematografelor independente. Vrem să se investească în dezvoltarea lor, în readucerea la viață a cinematografelor din afara mall-urilor."

Citește și: SNOWDEN, în cinematografe: Zero șanse pentru Edward Snowden pe mandatul Trump

Câteva sute de kilometri mai la nord, Diana Smeu are altă perspectivă: "Adolescenții de astăzi din Bacău nu au crescut cu cinematograf în oraș. Mi se pare că li s-a făcut o mare nedreptate, fiind absolut bombardați de mainstream-ul hollywoodian și neavând cum să crească alternativ, cu filme pe care le-am numi bune, care din păcate, dar și din fericire, se văd numai la cinematografe. Important este ca fiecare dintre noi să luam atitudine și să contribuim la mișcarea care vrea să schimbe multa nedreptate care ni se face în fiecare zi și pe care nu mai suportăm să o simțim prin preajmă. Întrebarea rămâne: Unde vrem să respirăm? În sau la porțile cinematografului?".

Asociația One World Romania, semnal de alarmă privind dispariția rapide a spațiilor culturale

În timpul festivalului de documentar și drepturile omului organizat în martie anul acesta, Asociația One World Romania a atras atenția asupra dispariției rapide a spațiilor culturale, printr-un protest simbolic. Invitați și membri ai echipei au proiectat filme pe prosoape, cearșafuri și pe propriile haine, pentru a semnala lipsa cinamtografelor, chiar și la nivelul capitalei.

Alexandru Solomon, directorul festivalului One World Romania, spune, din experiența organizării de proiecte cu filme documentare: "Ne confruntăm de mult timp cu lipsa cinematografelor și a spațiilor culturale în general. Din păcate, situația nu se schimbă în bine. Proiectele noastre, care activează în afara Bucureștiului, dar și în capitală, au problema permanentă de a găsi spații potrivite proiecțiilor de film. Cu toate astea, mai ales publicul tânăr este dornic și interesant de evenimentele care aduc o altă experiență decât cea petrecută individual în fața televizorului. Mă bucur de initiațiva elevilor, care dă de înțeles că se dorește o schimbare."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel