Data publicării:

Suprimarea unui strănut, prin reținerea respirației sau prin ciupirea nasului, ar putea fi dăunătoare pentru tine

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels

Medicul Vasi Rădulescu explică de ce nu trebuie să încerci să reprimi un strănut.

Strănutul este expulzarea rapidă și involuntară a aerului din plămâni prin nas și gură. Atunci când inspirați înainte de un strănut, presiunea din piept crește. Apoi, când expirați în timpul actului, presiunea scade. Acest lucru provoacă o modificare trecătoare a ritmului cardiac, care se corectează rapid. Așadar, deși puteți simți că inima a sărit o bătaie, mușchiul de încredere nu se oprește din bătut.

Strănutul poate fi bun pentru tine, deoarece ajută la eliminarea din organism a iritanților respiratori, cum ar fi polenul și praful. Cu toate acestea, suprimarea unui strănut, prin reținerea respirației sau prin ciupirea nasului, ar putea fi chiar dăunătoare pentru tine.

O simulare pe calculator a constatat că, în comparație cu un strănut normal, acesta poate crește presiunea din interiorul căilor respiratorii de până la 24 de ori, ceea ce poate duce la posibile leziuni. Leziunile pot varia de la cele relativ minore, cum ar fi ruperea timpanului sau spargerea unui vas de sânge din nas, până la cele care pun viața în pericol, cum ar fi ruperea unui anevrism cerebral sau blocarea aerului în diafragmă, ceea ce duce la colapsul plămânilor, a explicat medicul pe drvasiradulescu.ro.

Nu uitați: strănutați, dar strănutați cu grijă. Această activitate poate propulsa picături și germeni cu o viteză de până la 160 km/h (100mph), așa că acoperiți întotdeauna nasul și gura, a conchis acesta.

Vezi și: Un câine îți îmbunătățește sănătatea. Citește lista medicului Vasi Rădulescu

10.000 de pași pe zi? „Mulți oameni abia fac 3.000, astfel că o țintă de 10.000 reprezintă un progres fantastic”, precizează medicul și scriitorul Vasi Rădulescu. Acesta explică și de ce îți va face bine să adopți un câine.

„10.000 de pași pe zi? Mulți oameni abia fac 3.000 de pași pe zi, astfel că o țintă de 10.000 reprezintă un progres fantastic. Nu e o recomandare bătută în cuie - până la urmă orice mișcare în plus va fi benefică. Mersul pe jos e sănătate curată și dacă, ușor-ușor, mai punem câte o mie de pași în plus, vom avea numai de câștigat. Puteți face și 20.000, nu se supără nimeni”, a scris medicul Vasi Rădulescu pe contul său de Facebook.

Ulterior, a publicat o listă cu recomandări.

„Cum îmbunătățim cifrele:

- faceți o plimbare dimineața devreme, să vă expuneți și la lumină naturală (va regla ciclul circadian);
- luați la plimbare un partener ca să învingeți și plictiseala;
- puteți asculta muzică sau un poscast bun (vigilență la claxoane, asigurare bună la traversarea străzilor);
- puteți urca scările normale evitându-le pe cele rulante sau lifturile;
- parcați un pic mai departe și mergeți mai mult pe jos;
- adoptați un câine 
- dacă aveți un ceas inteligent, setați provocări de mișcare;
- faceți cumpărături și de la piețe sau magazine mai mici, mergând pe jos până la ele și înapoi”, a precizat medicul.

„Mișcarea vă ajută să optimizați riscurile unor boli metabolice, în obezitate, anxietate. Coroborați totul cu un somn bun, cu alimentația diversificată și cu moderație, cu expunerea la lumină (de care am pomenit deja), cu hidratarea orală bună și deja sunteți pe un drum excelent”, a conchis Vasi Rădulescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel