Data publicării:
Supravegherea traficului rutier... din elicopter! Un comisar de poliție arată cum s-a ameliorat situația de pe șosele
Comisarul de poliție Bălan Alexandru-Daniel, împuternicit adjunct al șefului Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov, a fost invitatul Laurei Duță la Culisele Justiției. Acesta a vorbit, printre altele, despre cum face față Poliția Rutieră provocărilor recente. Care sunt cele mai frecvente cauze de deces pe drumurile publice? Poate da Poliția amenzi din elicopter?
Cauzele morților pe șosele
"Pe segmentul rutier al Poliției, într-adevăr există un dinamism continuu, având în vedere că pe raza județului Ilfov avem nouă drumuri naționale, centura Bucureștiului și intrările-ieșirile de pe patru autostrăzi, A1, A2, A3 și A0 (tronsoanele construite pe A0).
Așa cum ați menționat, am avut și situații în care persoane publice (sau persoane cunoscute majorității) au încălcat normele de circulație rutieră. Acțiunile noastre, pe linie rutieră, sunt într-adevăr intensificate, mai ales pe timp de vară, unde încercăm, în primul rând, să creștem gradul de siguranță rutieră.
Vă mărturisesc faptul că anul acesta ne-am propus un obiectiv - să reducem numărul accidentelor rutiere și implicit numărul persoanelor decedate pe drumurile publice. Din păcate există persoane care își pierd viața pe drumurile publice, iar cauzele sunt multiple.
Cea mai frecventă cauză identificată de către Poliția Ilfov constă în indisciplina pietonilor, urmată de neacordarea priorității în trafic de către participanții la trafic și, pe locul al treilea, viteza excesivă și neadaptarea vitezei la condițiile de drum", a subliniat comisarul de poliție Bălan Alexandru-Daniel.
Supravegherea traficului... din elicopter!
"Din păcate mor persoane, mor oameni, fiecare are o familie, copii și așa mai departe. Noi intensificăm, facem tot felul de analize să vedem cum putem reduce numărul de accidente. Colaborăm cu județele limitrofe, pentru că noi avem această rețea de drumuri naționale.
Vă dau un exemplu, din Ilfov ne ducem în județul Prahova sau în județul Ialomița, Călărași și așa mai departe. Colaborăm foarte bine cu polițiile rutiere de acolo, în sistem cascadă, spunem noi, polițienește.
Și nu vă ascund faptul că, în ultima vreme, chiar am folosit și elicopterul aflat în dotarea Poliției Române, care ne-a ajutat să supraveghem traficul rutier de la înălțime și, bineînțeles, să sancționăm, să depistăm.
Scopul nu este totuși de sancționare, este de depistare a unor participanți în trafic care au un comportament, să spunem, nepotrivit, ce pot duce la tragedii", a mai spus comisarul de poliție Bălan Alexandru-Daniel.
Am surprins personal un elicopter al Poliției Rutiere care supraveghea traficul... și am fost impresionată!
Vezi mai multe despre elicopterele din dotarea Poliției și aici: Amenzile pentru șoferi se pot da acum și din elicopter. Comisar-șef Andrieș: Se va afla un polițist rutier la bord în permanență /video
arhivă personală
arhivă personală
***
Potrivit Buletinului siguranței rutiere al Poliției Române, "Pentru combatarea principalelor elemente care pun în pericol siguranța participanților la trafic, pe baza concluziilor desprinse din analizele de risc și a observațillor privind evoluția fenomenului rutier, în anul 2022, structurile Poliției Rutiere au organizat 53.761 de acțiuni. Cele mai multe dintre acestea au vizat, în principal":
Află mai multe în emisiunea Culisele Justiției:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News