Data publicării:

Suprafeţe agricole, protejate de fenomenele meteo. Câte rachete antigrindină au fost lansate

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Vremea
WhatsApp
racheta antigrindina
racheta antigrindina

Sistemul Antigrindină a lansat până în prezent 2.400 de rachete în România şi au fost protejate astfel foarte multe suprafeţe agricole, cu toate că nu avem decât 60 de puncte de lansare, a declarat, joi, pentru AGERPRES, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu. 

"Am tras până în prezent 2.400 de rachete antigrindină şi am reuşit să protejăm foarte multe suprafeţe în situaţia în care noi nu avem decât 60 de puncte de lansare. Suntem la jumătatea programului investiţional care trebuie să se închidă în anul 2020", a spus Botănoiu.

În privinţa asigurărilor agricole încheiate de fermieri pe o măsură finanţată din fonduri europene prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, oficialul MADR a anunţat că până în prezent sunt 137 de beneficiari care şi-au asigurat culturile împotriva fenomenelor meteo extreme.

"Am pus la dispoziţia producătorilor 42,7 de milioane de euro pe o măsură din PNDR 2020 pentru asigurarea culturilor, iar până acum avem 137 de beneficiari cu alocări de la 55% pentru cei care au ferme mari şi până la 70% pentru cei cu ferme mai mici", a precizat Botănoiu.

În data de 4 iunie, ministrul Agriculturii, Petre Daea, declara că suprafaţa agricolă afectată de inundaţii şi grindină este undeva la 10.000 de hectare la nivel naţional, dar culturile nu au fost compromise.

"Avem informaţii despre culturile afectate de inundaţii, dar sunt relative, pentru că ceea ce este astăzi nu este mâine în sensul că anumite suprafeţe pe care acum bălteşte apa peste câteva ore sau o zi se retrag apele respective, dar cultura nu este decât în pericol temporar fără să fie compromisă. Vom avea în curând datele exacte. Este însă o suprafaţă mică, undeva la 10.000 de hectare la nivel naţional şi asta înseamnă diverse culturi afectate de băltiri sau de grindină, atât cu grâu cât şi cu rapiţă, orz dar şi cu culturi de primăvară, în speţă floarea soarelui, porumb şi anumite suprafeţe cu mazăre. Eu am o vorbă: e mai mult bine decât rău pentru agricultură", a precizat atunci Petre Daea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel