Data actualizării:
Data publicării:

Suprafața ghețarilor din Peru, redusă cu peste jumătate în ultimii 53 de ani. ”Este o realitate a schimbărilor climatice”

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik @wirestock
FOTO: Freepik @wirestock
Schimbările climatice au dus la topirea unei părți importante din suprafața ghețarilor din Peru.

Încălzirea globală are un impact major asupra ghețarilor, la nivel mondial. Ministerul Mediului din Peru a anunțat că schimbările climatice au provocat topirea a mai bine de jumătate din suprafața ghețarilor peruvieni în ultimii 53 de ani, lucru care a dus la formarea de noi lacuri, notează AFP, citat de Agerpres.

”Din 1962, Anzii peruvieni au pierdut 1.348 kilometri pătraţi din suprafaţa glaciară, ceea ce reprezintă o pierdere de 56%”, se arată într-un raport al Institutului naţional de cercetare a gheţarilor şi ecosistemelor, o organizaţie de pe lângă Ministerul Mediului din Peru.

Gheţarul Pastoruri, care ajunge la o altitudine de 5.200 m în regiunea Ancash (nord) şi este una dintre bijuteriile Parcului Naţional Huascaran, a pierdut peste 50% din suprafaţa sa.

Retragerea gheţarilor ”antrenează formarea de noi lacuri”, subliniază raportul. Peru are în prezent 8.466 de lacuri glaciare care acoperă o suprafaţă de aproximativ 1.081 kilometri pătraţi.


FOTO: Freepik @nicolagiordano

”Este o realitate a schimbărilor climatice”, a declarat ministrul mediului, Albina Ruiz.

Ţara, care are cel mai mare lanţ muntos tropical de pe planetă, posedă 71% din gheţarii tropicali şi are 27 din cele 32 de tipuri de climă înregistrate în întreaga lume, potrivit Autorităţii Naţionale pentru Apă.

Citește și: 80% din ghețarii Italiei riscă să dispară în următorii 40 de ani

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel