Data actualizării:
Data publicării:

Superstaruri ale filmului documentar în selecția oficială “Astra Film Festival 2016”

Autor: Magdalena Popa Buluc | Categorie: Cultura
WhatsApp

Astra Film Festival  debutează azi la Sibiu între 17 și 23 octombrie 2016. Realități incitante din lumea largă, surprinse în documentare de top, vor anima Sibiul vreme de 7 zile printr-o cură intensă de film documentar care va purta publicul cinefil între cele 6 săli de cinema amenajate în centrul istoric al orașului.

„Selecția de filme a ediției din acest an se remarcă atât prin diversitatea subiectelor, festivalul are numeroase programe tematice, cât și prin înglobarea noilor formate de documentare imersive și new media. De 23 de ani, Astra Film Festival este ca un pașaport cu care spectatorii pot traversa granițe și explora alte lumi. Astra film a debutat la începutul anilor 90, iar eu am avut curajul să pariez pe acest gen, atunci când filmul documentar nu se cunoştea în regiune.  Filmele prezentate transmit experienţe umane contemporane, ele pot fi retrăite, înţelese dincolo de bariere de timp şi de spaţiu. 

Festivalul Astra de la Sibiu a devenit locul unde se spun poveşti, iar poveştile ne învaţă cum devine imposibilul posibil. Limbajul cinemaului, al filmului documentar are un potenţial incredibil de a transmite experienţe, poveşti, trăiri umane. Are puterea să dizolve chiar blocajele de comunicare în societate”, mărturisea Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Sibiu, sufletul acestui remarcabil festival.

Sieranevada, proiecție de gală, în deschiderea AFF 2016

Există între cineastul Cristi Puiu și Astra Film Sibiu o relație specială, care împlinește exact 10 ani. Cel mai recent lungmetraj în regia lui, Sieranevada, va fi proiectat în premieră la Sibiu, luni, 17 octombrie 2016, de la ora 18:00 în Sala Thalia și de la ora 18:30 Sala Auditorium a ULBS (Facultatea de medicină). Marți, 18 octombrie, regizorul Cristi Puiu se va întâlni cu publicul de la ora 18:00 la Salut Bistro. 

O singură zi cu familia Mirică din București, adunată într-un apartament de bloc cu ocazia parastasului pentru defunctul patriarh al familiei, se transformă într-o cronică de familie, atunci când ciocnirile dintre membrii familiei provoacă o furtună ce răscolește răni vechi, ranchiune, trădări mai mici sau mai mari, răzbunări și reproșuri, re-punând în scenă acte din comedia umană. Sieranevada e un portret monumental al unei familii și al unei societăți dezbinate de neîncrederea izvorâtă dintr-o istorie a pericolului și nesiguranței, ale cărei amintiri produc răni în loc să le vindece.

Un număr record de 2.000 de filme a fost înscris în acest an, iar publicul va avea de ales dintr-o selecție a celor mai bune 100 de documentare produse recent în România și în lume. Filmele din programul AFF 2016 sunt grupate după subiectele pe care le explorează și reunite în grupate în 18 secțiuni tematice: OutStanDox, Personal/familial/social, Dis-locuire, Doc-Vlog, Trecut recondiționat, Cetățeni ai lumii online, Armânii, Islamul radical la el acasă, Destine în comunism, Povestiri din Urbania, Lumi circumscrise, Întâlniri, Realitate sub acoperire, Mari maeștri/opere recente, Proiecții speciale, Portret Frederick Wiseman, The Future is Now și Astra Film Junior

Cinema la superlativ este ceea ce aduce Astra Film Festival în Gala de Deschidere a ediției cu numărul 23 

Selecția se remarcă prin diversitatea formatelor și a subiectelor abordate. Programul include nu doar filme de autor, premiate și apreciate în întreaga lume, ci și formate noi experimentate azi în producția de film care prezintă o situație a cinematografiei contemporane. 

Selecția de filme din 2016 este una de top și la Sibiu, Astra Film prefigurează palmaresul Oscar 2017 prin nu mai puțin de 3 nume: Cristi Puiu cu Sieranevada, propunerea României la Oscar pentru cel mai bun film străin, Gianfranco Rosi cu documentarul Fuocoammare, premiat cu Ursul de Aur la Berlinale 2016 și propunerea Italiei la Oscar pentru cel mai bun film străin și Frederick Wiseman, căruia i se va înmâna un Oscar pentru întreaga sa carieră de peste cinci decenii.

Frederick Wiseman este autorul de filme documentare cu cea mai mare contribuție la cinematografia mondială. Trei dintre operele sale, Crazy Horse și Domestic Violence I și II, vor fi proiectate la Sibiu, iar vineri, 21 octombrie, de la ora 18:15 la Sala Auditorium, publicul are șansa unică de a-l întâlni pe Wiseman, o legendă a filmului documentar.

Un juriu de 12 experți, profesioniști din industria cinemaului european vor evalua filmele din cele 4 secțiuni competiționale din acest an: OutStanDox, Romania, Central & Eastern Europe și Student. Juriul AFF 2016 îi include pe: Alexander Weiss, director artistic al festivalului Filmer A Tout Prix in Brussels, Barbara Orlicz-Szczypula, director de programare al Krakow Film Festival, Claire Aguilar, director de programare la Sheffield Doc/Fest, Cristi Puiu, cineast român, Ileana Bîrsan, critic de film, Julia Teichmann, critic de film din Germania, Martichka Bozhilova, producător la AGITPROP și director al Balkan Documentary Center, Michael Stewart, director Open City Doc Fest din Londra, Nick Bradshaw, redactor online la prestigioasa publicație Sight & Sound, editată de British Film Institute, Sara Garcia, director artistic al festivalului Play-Doc din Spania, Veton Nurkollari, director artistic al DokuFest din Kosovo și membru al Parlamentului Cultural European și al Academiei Europene de Film, Vlad Petri, autor de filme documentare și fotograf.

Proiecții eveniment și concerte

Programul ediției din 2016 este completat cu o serie de performance-uri muzicale live care vor încânta publicul cinefil prezent la Sibiu. Expunerea filmelor din programul Armânii va fi urmată de un concert fabulos de muzică armânească și o reprezentație Mara & Band, marți, 18 octombrie, de la ora 22:00 la Sala Thalia. Trupa Kana Jambe condusă de Dan Bursuc va susține un concert live joi, 20 octombrie, de la ora 20:30 la Sala Thalia, înainte de proiecția-eveniment a filmului The New Gypsys Kings (regia Liviu Tipuriță). Sâmbătă, 22 octombrie, după Gala de Decernare a Premiilor, Moonlight Breakfast vor urca pe scena Sălii Thalia de la ora 22:00. Spectacolele live din acest an sunt pentru toate gusturile, mozaicul de genuri muzicale potrivindu-se perfect cu diversitatea programului AFF.

Se reflectă voci puternice de autor în secțiunile Self-Family-Society, Doc-vlog, Circumscribed Spaces, Stories from Urbania. Povești care îți taie răsuflarea și personaje incredibile apar în filmele din programele Encounters, Refurbished Past și Reality Under Cover. 40 dintre filmele care se regăsesc în programele tematice sunt incluse și în cele 4 secțiuni competiționale ale festivalului: OutStanDox, Romania, Central & Eastern Europe și Student.

Un program special este dedicat celor mai recente filme realizate de superstaruri ale cinemaului de non-ficțiune – Great Master’s Latest: The Pearl Button în regia lui Patricio Guzmán, premiat la Festivalul de Film de la Berlin, Fire At Sea (Marele Premiu la Festivalul de Film de la Berlin în 2016) în regia lui Gianfranco Rosi - primul documentarist distins vreodată cu Marele Premiu la Festivalul de Film de la Veneția, Lo and Behold, Reveries of the Connected World în regia lui Werner Herzog, o voce puternică și distinctă în cinematografia mondială și The Thoughts That Once We Had în regia lui Thom Andersen

O altă legendă a filmului documentar, Frederick Wiseman, va fi omagiată printr-un program dedicat care va familiariza publicul festivalului cu 3 filme din vasta sa operă care se prezintă ca o radiografie provocatoare și necenzurată a instituților americane și europene în ultimii 50 de ani. De curând, Academia Americană de Film a anunțat că regizorul va primi un OSCAR onorific pentru întreaga activitate.

Cele mai noi tehnologii pe care le explorează filmul documentar în formate precum VR, 360, webdoc sau full dome sunt prezente în programul The Future Is Now. În premieră în Sibiu, publicul de la Astra Film Festival va putea să experimenteze vizionarea de film documentar în afara sălii de cinema cu ajutorul celor mai noi gadget-uri, precum ochelarii pentru realitate virtuală sau proiecții 360 de grade. 

Programul ediției din 2016 va fi completat cu conferințe, discuții panel, masterclass-uri, întâlniri ale profesioniștilor din industrie, Astra Film Junior, concerte și Q&A-uri cu regizorii prezenți la Sibiu.

O secţiune importantă, intitulată Proiecţii Speciale propune peliculele Human, Războiul Regelui, The New Gypsy Kings.

Human, de Yann Arthus-Bertrand, este o producţie Franţa 2015. Condiţia umană, cu latura ei nobilă şi frumoasă, precum şi cu latura ei mai întunecată şi tulbure, este prezentată într-un chip sincer ca o colecţie de imagini aeriene, acompaniate de muzică înălţătoare. Relatările oamenilor diverşi din acest film ne invită să ne analizăm pe noi înşine, ca fiinţe universale. O documentare a luptelor şi victoriilor care ne unesc pe noi toţi cu mai mult de 2.000 de interviuri desfăşurate în 60 de ţări, Human strânge poveşti despre sărăcie, abuz domestic şi angoasă, dar şi poveşti despre iubire şi bucuria de a trăi. Sensibilizează publicul cu privire la prejudecăţi, la ce înseamnă să faci parte din societate şi la cât de fascinanţi pot fi oamenii. Relatările abundă în iubire şi fericire, pe de o parte, dar şi în ură şi violenţă, pe de altă parte, determinându-ne să reflectăm asupra semnificaţiei propriei existenţe. O imersiune în ce înseamnă să fii uman, acest film este o odă a omenirii şi a Pământului totodată. 

Războiul Regelui, este oproducţie România 2016, semnată de Trevor Poots. Istoria poate lua multe forme şi multe dintre ele nu sunt exacte, ca în cazul Regelui Mihai I al României, a cărui poveste adevărată a fost denaturată de propaganda comunistă. Cu ajutorul imaginilor de arhivă şi al unei serii de interviuri cu istorici, cercetători şi chiar cu regele însuși, descoperim o faţetă a istoriei României despre care mulţi poate nu ştiu. Adevărul istoric este dezvăluit şi aflăm despre lupta Regelui pentru un echilibru între politica internă şi politica externă în vremuri tulburi, Al Doilea Război Mondial fiind în plină desfăşurare. Mai aflăm despre felul în care Regele a continuat să lupte pentru ţara lui iubită, România, chiar şi din exil. Faptele reale şi mărturia personală a Regelui ne vor ajuta să ne reconsiderăm perspectiva asupra istoriei României şi a vieţii lui Mihai I al României.

Regizor şi producător britanic, Trevor Poots este specializat în istorie, absolvind Universitatea Queens din Belfast, Irlanda de Nord. El a realizat documentarele Decisive Battles, difuzate la History Channel. În 2003, a regizat documentarul Bloodlines: The Dracula Family Tree. Între 2010 şi 2013, a produs numeroase documentare, dedicate lui Sir David Paradine Frost, un important jurnalist britanic. În prezent este producător delegat la David Paradine Productions, în Londra.

Regizorul Liviu Tipuriță ne introduce, cu filmul The New Gypsy Kings (producţie Marea Britanie, 2016), în centrul lumii incredibile a romilor superstaruri din România, o lume populată de bolizi, palate luxoase și interlopi. Comunitatea rromă e una dintre cele mai marginalizate și sărace din Europa și timp de foarte mulți ani muzica tradițională țigănească era singura lor marfă de export. A apărut însă un sound nou - manele - care a invadat întreaga țară. Maneliștii-vedete pot câștiga și 20.000 de euro pe seară, la nunți opulente, unde invitații aruncă literalmente cu bancnote asupra lor. Postările lor pe youtube ajung la milioane de vizualizări. Muzicanții tradiționali, precum celebrul Taraf al Haiducilor, care l-a avut odinioară susținător chiar pe Johnny Depp, se plâng că manelele i-au adus la faliment și că vor distruge muzica țigănească. Acest documentar analizează soundtrack-ul unei schimbări sociale și culturale de excepție. 

Liviu Tipuriță este regizor și producător. A lucrat mai mult de 20 de ani pentru programe TV de top dedicate filmului documentar, în Marea Britanie și SUA. Este câștigătorul a numeroase premii internaționale și nominalizat la BAFTA. Născut și crescut la Sibiu, Liviu a plecat la vârsta de 20 de ani în Marea Britanie, unde locuiește și lucrează și în prezent.

„Iubesc muzica ţigănească. De când eram copil o ascultam obsesiv, căutând cu înfrigurare noi muzicieni, noi cântece. Îi iubesc bogăţia cromatică, exploziile de pasiune, impetuozitatea. Mă topesc după amestecul acela de expresivitate şi bucurie dezlănţuită. Acesta este motivul pentru care, atunci când prietenul meu, Caliu, vioara întâi de la Taraful Haiducilor, mi-a spus că acest gen muzical era distrus de manele, m-am îngrijorat foarte tare. Până la acel moment, nu acordasem prea multă atenţie manelelor. Nu mi-au plăcut niciodată ritmurile pop electronice. Nici măcar nu eram sigur dacă era muzică ţigănească. Părea mai mult turcească, orientală. Cine erau aceşti oameni care „distrugeau” muzica pe care o iubeam? Această întrebare a devenit punctul de plecare al filmului meu. Am petrecut doi ani cufundându-mă în lumea manelelor. A fost probabil unul dintre cele mai dificile filme pe care le-am realizat vreodată. Uneori era periculos, alteori teribil de enervant şi... de câteva ori era să rămân surd. După ce am încheiat filmarea, eram prins în trafic în drum spre aeroportul din Bucureşti. Până la acel moment, aveam peste 300 de ore de material. Cum Dumnezeu aveam să fac un film de o oră din tot acel material? Habar n-aveam. Dar eram fericit. Maşina mea duduia, geamurile pur şi simplu vibrau de la un cîntec dat la maximum. O melodie grozavă pe care tocmai o descoperisem - A Iesit Soarele Din Nori. Cel mai nou hit al lui Florin Salam!“, mărturiseşte Liviu Tipuriță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel