Supă cremă de linte. Rețeta turcească
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Ți-e poftă de o supă cremă de linte? Poți încerca rețeta turcească. Iată cum se prepară.

Supă cremă de linte

Ingrediente

400 grame linte roșie
1 ceapă tocată
1 morcov ras
2 linguri ulei de măsline
1 lingură pastă de roșii
1,5 l apă sau supă de legume
sare, piper
1 lingură boia
1 linguriță cimbrișor uscat
1 linguriță mentă uscată
1/2 linguriță chimion măcinat

Cum se prepră

Se încinge uleiul şi se căleşte puţin ceapă şi morcovul (1 minut) După ce legumele s-au înmuiat puțin, se adaugă restul de ingrediente, inclusiv apa și se fierbe supa cca 30 minute, potrivit retetelemeledragi.ro. Se lasă la răcorit cca 10 minute Se transferă totul într-un blender sau se mixează direct în oală, cu ajutorul unui blender vertical. Se potrivește de sare și piper. Supa se servește caldă, decorată cu câțiva stropi de ulei de măsline amestecată în prealabil cu boia și chili, mentă și puțină lămâie alături.

Borek, plăcintă turcească cu brânză și spanac

Ingrediente

16 porții
1 pachet foi de plăcintă
400 g spanac proaspăt
5 buc ouă
5 buc ceapă
5 linguri ulei
400 g telemea
după gust sare, piper negru mărunt

Cum se prepară

În cele cinci linguri de ulei se pune ceapa tocată la călit. Se presară cu sare și piper După ce s-a înmuiat, se adaugă ouăle și se lasă 5 minute, după care se adaugă spanacul tăiat mărunt. Se trage spanacul de pe foc, se adaugă brânza fărâmițată și se amestecă, potrivit cookpad.com. Se stropește cu ulei foaia de plăcintă și se presară pe deasupra 1/4 din umplutură de brânza și spanac.

Se rulează foaia de plăcintă cu umplutură înăuntru și se răsuceşte în formă de melc, care se așează în mijlocul unei tăvi acoperite cu hârtie de copt. Rând pe rând, se repetă operația de întindere, stropire cu ulei și presărare cu umplutură cu fiecare dintre cele 3 foi rămase, care se vor rula în continuarea „melcului” din tavă, obținând o spirală mare. Plăcinta se unge pe deasupra cu gălbenuș bătut cu furculița cu 1 lingură de apă rece, apoi se presară (sau nu) cu semințe cum doriți.

Se coace în cuptorul preîncălzit la 190 de grade C, timp de aproximativ 1/2 de oră. Dacă plăcinta dă semne că s-ar rumeni prea tare pe suprafața înaintea timpului de coacere, se acoperă cu o coală de hârtie de copt umezită, se reduce focul la 180 de grade C și se continuă coacerea. Se lasă plăcinta să se răcorească măcar 30 de minute înainte de a o tăia și se consuma călduță său complet rece.

Chiftele pane. Rețeta de "Kadinbudu kofte"

Ingrediente

350 gr carne tocată de vită (sau mixtă vita+miel)
1 ceapă medie
45 gr orez (cu bob rotund)
1/4 linguriţa chimion (cumin) măcinat
1/4 linguriţa pul biber (sau după gust)
1/2 linguriţă sare
piper negru
câteva fire de pătrunjel
2 ouă
3 linguri făină
2 linguri ulei

Cum se prepară

Ceapa se toacă mărunt. Carnea se împarte în două. Orezul se fierbe în apă cu sare, apoi se scurge. În uleiul încins se căleşte ceapa până se înmoaie bine de tot, potrivit e-retete.ro. Se adaugă jumătate din carnea tocată şi se prăjeşte la foc iute până-şi schimbă culoarea şi se evaporă tot sucul pe care-l lasă. Se adaugă sarea, chimionul, pul biber şi piper negru măcinat.

Lângă carnea tocată rămasă se pune orezul, carnea sotată cu ceapă, pătrunjelul tocat şi un gălbenuş de ou. Se lasă să se răcorească bine de tot şi doar apoi se amestecă timp de 5 minute. Se dă amestecul de chiftele la frigider minim 30 minute. Umeziţi-vă mâinile cu apă rece. Luaţi amestec de chiftele cât un ou şi aplatizaţi-le (cam la 1 cm grosime), dându-le forma uşor ovală. Bateţi oul şi albuşul rămas într-o farfurie largă. Puneţi făina în altă farfurie largă.

Într-o tigaie largă încingeţi ulei cam de 3 mm. Daţi focul la mediu spre mic.Treceţi fiecare chiftea prin făină, scuturaţi uşor excesul şi apoi treceţi-le prin ou. Aşezaţi chiftelele în tigaie, la distanţă unele de altele, şi prăjiţi-le 2 minute jumătate pe fiecare parte (până se rumenesc plăcut). Scoateţi chiftelele pe şerveţele de hârtie să se scurgă de grăsime. Sunt bune calde sau reci. Se servesc cu cartofi natur şi o salată proaspătă. Sunt bune şi cu murături

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel