Data actualizării:
Data publicării:

Suntem tot mai puțini: Populația României scade cu 95.000 de oameni în fiecare an

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

România nu stă cel mai bine nici la capitolul demografie. În fiecare an populația țării scade cu 95.000 de mii de oameni. Experții speră ca măsurile de stimulare a natalității să dea roade.

Populația României scade în fiecare an cu 95.000 de locuitori, iar expertul în demografie Vasile Ghețău a subliniat faptul că este enorm pentru o populație de doar 19 milioane, potrivit Daily Business. Acesta a analizat într-un articol publicat pe contributors.ro evoluția României din punct de vedere al populației, aflată în prezent într-un proces accentuat de scădere. Expertul se referă în materialul la ”Populația României din 1871, până în 2022. De la 8,7 milioane la 23,2 milioane în anul 1990 și sub 19 milioane în anul 2022”. Diferențele între 1990 și 2022 sunt de-a dreptul îngrijorătoare.

”Majorarea dimensiunii scăderii naturale a populației. Ea a fost în cele 8 luni din acest an 75 mii locuitori. Admițând că în celelalte 4 luni nivelul regresului va fi similar cu cel din anul 2019, neafectat de pandemie, se conturează un declin natural anual de 95 mii locuitori. Imens la o populație de 19 milioane locuitori”, subliniază expertul. Acesta spune că este greu să facă estimări pentru anii care urmează, tocmai fiind că trăim într-un context problematic. Cu toate acestea, speră ca natalitatea să rămână la 8-9 la mie, date fiind măsurile adoptate pentru a stimula natalitatea.

Natalitatea, în cădere liberă

Natalitatea a început să scadă din nou. În iunie 2022 s-au născut 14.193 de copii, în scădere atât faţă de luna mai, cât şi faţă de iunie 2021. Numărul nou-născuţilor din luna iunie a acestui an a fost cu 33 mai mic faţă de luna mai din 2022 şi cu 1.353 mai mic faţă de luna iunie din 2021.

Sporul natural, adică diferenţa dintre numărul născuţilor-vii şi numărul persoanelor decedate, s-a menţinut negativ în luna iunie 2022, numărul persoanelor decedate fiind de 1,3 ori mai mare decât cel al născuţilor-vii.  INS afirmă că efectele crizei sanitare asupra fenomenelor demo­grafice sunt vizibile, astfel că pan­demia de COVID-19 a avut un im­pact şi în evoluţia natalităţii în România.

Cum ar putea evolua populația României

”Dezvoltările demografice în anii ce vin sunt greu de conturat în actualul context, criza energiei, explozia prețurilor, inflația, deteriorarea nivelului de trai și imprevizibilele consecințe ale războiului din Ucraina introducând multe necunoscute și fragilizând construirea de repere orientative. Posibil, natalitatea va rămâne la 8-9 la mie, prin generozitatea măsurii concediului și indemnizației de creștere a copilului”. Totuși, populația tânără ar trebui consultată până să se adopte anumite măsuri care ar fi costisitoare și inutile.

Expertul în demografie nu crede că un regres al mortalității ar fi posibil, date fiind condițiile de trai actuale. „Un regres al mortalității este greu de prevăzut. Deteriorarea nivelului de trai la care asistăm, starea asistenței medicale, poluarea, violența și insecuritatea persoanei, consecințele pe termen lung ale infecției cu SARS-CoV-2 nu sunt factori care pot contribui la ameliorarea stării de sănătate”, a punctat Vasile Ghețan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel