Data publicării:

Sunt scriitorii români pe cale de dispariție? George Arion: Doamne ferește. Așa ceva e imposibil, dar am trăi un moment editorial dacă, în școli, literatura română s-ar preda așa cum trebuie

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
George Arion, cel mai apreciat scriitor de roman polițist, a răspuns întrebărilor adresate de DC News.

Târgul de Carte Gaudeamus, ediţia Bucureşti 2023, care a avut loc între 22 – 26 noiembrie, a primit numeroși autori din interiorul granițelor, dar și internaționali, iar evenimentul a primit foarte multe recenzii bune în urma organizării acestuia.

George Arion este un autor de romane polițiste, făcându-l celebru pe personajul Andrei Mladin, pe care chiar autorul l-a adus la viață. George Arion este cel mai citit scriitor de suspans din România, iar noua sa carte - Vizita tinerei doamne - a făcut furori printre fanii acestuia.

„A imita pe cineva înseamnă a te anula pe tine însuți”

 

DC News: I-ați recomanda unui scriitor la început de carieră cărțile dumneavoastră ca sursă de inspirație, având în vedere multitudinea autorilor străini pe care dumneavoastră îi apreciați?

„Sunt pentru a citi cât mai mult și cât mai divers, dar a imita pe cineva înseamnă a te anula pe tine însuți. Eventual, cărțile mele pot fi sursă de inspirație din anumite puncte de vedere, din punctul de vedere al scriiturii, al construirii personajelor, dar recomandarea mea este aceea de a se regăsi tinerii scriitori pe ei înșiși și de a se exprima pe ei înșiși, nu pastișând scrierile altora.”

DC News: Este romanul polițist român modern la început în România?

„Romanul polițist românesc a început în 1862, când I.M. Bujoreanu a publicat romanul „Misterele Bucureștilor”. Din păcate, cartea respectivă, pe care eu o socotesc foarte interesantă, nu a stârnit niciun ecou în perioada respectivă. 

Zeci de ani de la el nu și-a mai încercat niciun român puterile în romanul polițist. Au existat însă niște povestiri polițiste extraordinare, amintindu-l aici pe I.L. Caragiale, în povestirea sa „O inspecțiune”, cu un mister extraordinar. Au fost încercări de-a lungul timpului, sporadice, până prin anii Baltagului lui Sadoveanu.

Între anii 1950-1990, romanul polițist, sub oblăduire comunistă, s-a exprimat rare ori și fără a stârni mare interes. Abia după 1990 putem vorbi despre câțiva scriitori care pot să concureze cu cei de pe alte meridiane, iar eu mă bucur că vreo cinci cărți de ale mele au apărut în Franța, Marea Britanie și alte părți.”

DC News: Ce v-ar plăcea să vedeți nou în cazul romanului polițist românesc?

„Nu mă exprim în privința asta. Nu am nicio așteptare. Doar așteptarea de a întâlni romane polițiste bune. Fiecare este dator, în primul rând însuși, să se exprime cât mai plenar și cât mai convingător față de cititori.”

DC News: Având în vedere actualul context al educației din România, considerați că scriitorii români sunt pe cale de dispariție sau vor apărea tot mai mulți?

„Doamne ferește. Așa ceva e imposibil, dar într-adevăr, am trăi un alt moment editorial dacă în școli literatura română s-ar preda așa cum trebuie.”

Romanul polițist, lectură în programa școlară?

DC News: Puteți dezvolta? Ce ați schimba?

„Eu n-aș schimba. Aș prelua o experiență pe care am trăit-o în Franța. În Franța, în foarte multe școli, există cursuri în care se predă literatura polițistă. Profesorii respectivi consideră că o modalitate de a atrage spre lectură tineretul este romanul polițist.”

DC News: Un mesaj pentru tânăra generație?

„Citiți, citiți, citiți.”

DC News: Cum apreciați că v-ați lăsat amprenta asupra tinerei generații?

„Întrebați tânăra generație!”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel