Data actualizării:
Data publicării:

Sunt 35 de români în Afganistan. Cîțu a vorbit cu Iohannis: Să trimitem un avion

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp
foto aeroport Kabul/ video
foto aeroport Kabul/ video

”Părăsiți imediat Afganistanul, nivelul de alertă este maxim” a transmis Florin Cîțu, după ce MAE a ridicat nivelul de alertă cu privire la Afganistan. 

”MAE a ridicat nivelul de alertă la maxim. Părăsiți imediat Afganistan. În acest moment, mai sunt 35 de cetățeni români în acea zonă. I-am propus domnului președinte să trimitem un avion pentru a-i aduce acasă. 

În acest moment, avem două variante pentru care lucrăm: un avion în colaborare cu NATO, care trebuie să plece în curând, sau un avion al nostru care merge direct acolo. 

Pe această cale aș vrea să transmit tuturor românilor care mai sunt acolo și nu au contactat misiunea noastră diplomatică din Pakistan să o facă cât mai repede. 

Nivelul de alertă este maxim. Părăsiți imediat Afganistan. 

Cei 35 nu sunt din cadrul Ambasadei, sunt și de la ONU, și din mediul privat, sunt mai multe persoane. Au fost 60, mai sunt 35 de români acolo. Sunt în siguranță, ținem legătura cu toți, dar, repet, noi am făcut toate demersurile. Am luat decizia să trimitem un avion oricum acolo, cel mai rapid s-ar putea să fie cel împreună cu NATO, vom vedea dacă prin această variantă vom aduce românii în Georgia și să trimitem un alt avion acolo” a spus Florin Cîțu, care a spus că există o celulă de criză la MAE, MApN, dar și alte instituții cu privire la migranții afgani. 

Vezi și: EXCLUSIV  Refugiați AFGANI în Albania și Kosovo, semnal de alarmă! Chirieac: Ori fug, ori vor fi măcelăriți. Inclusiv în România vor veni

IMAGINI. Avion afgan prăbușit în Uzbekistan. Zborurile evită spațiul aerian afgan

Retragerea NATO, văzută ca o greșeală

Fostul ministru german de externe Joschka Fischer a afirmat luni că retragerea trupelor NATO din Afganistan "fără negocieri" prealabile a fost "o greşeală", lăsând terenul liber pentru talibani, relatează Agerpres, citând AFP. 

"Cred că decizia unei retrageri precipitate fără negocieri a fost o greşeală", a spus cel care era şeful diplomaţiei germane la momentul desfăşurării trupelor NATO în Afganistan după atentatele de la 11 septembrie 2001 în SUA.

"După 11 septembrie, să nu uităm acest lucru, aveam datoria de a combate terorismul islamist", a spus fostul responsabil al Verzilor, retras de peste 15 ani din viaţa politică.

"Nu aş fi mizat pe o astfel de decizie de a ne retrage precipitat", a adăugat el cu prilejul unei vizite la Frankfurt pe Oder (est), împreună cu şefa listei Verzilor pentru alegerile legislative din 26 septembrie, Annalena Baerbock.

"Astăzi vedem consecinţele", a spus Fischer. După aproape 20 de ani de prezenţă, Germania şi-a retras toţi soldaţii staţionaţi în această ţară până la sfârşitul lui iunie.

Vezi și: Imagini incredibile de pe aeroportul din Kabul. Talibanii încep să preia puterea în teren

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel