Summitul NATO de la Vilnius poate "corecta greşelile fatale ale summitului de la Bucureşti din 2008", susține Kievul
NATO poate corecta la Vilnius "greşelile fatale" ale summitului de la Bucureşti din 2008, consideră Kievul.
Mihailo Podoliak, consilierul biroului prezidenţial ucrainean, a declarat marţi că summitul NATO de la Vilnius este o oportunitate de a "corecta greşelile fatale ale summitului de la Bucureşti din 2008", relatează Agerpres. El s-a referit la faptul că atunci Alianța Atlantică a evitat să ofere o foaie de aderare Georgiei şi Ucrainei în faţa avertismentelor Rusiei, transmite EFE.
"Astăzi şi mâine, la Vilnius, NATO îşi va putea recăpăta personalitatea şi îşi va putea stabili în mod independent strategia de dezvoltare fără a ţine cont de ameninţările şi veto-urile Federaţiei Ruse", a scris pe contul său de Twitter Mihailo Podoliak, unul dintre cei mai influenţi consilieri din biroul lui Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.
VEZI ȘI: Kremlinul susține că aderarea accelerată a Ucrainei la NATO este potențial periculoasă pentru Europa
Podoliak: NATO poate demonstra că a înţeles ce este un război modern
Totodată, Podoliak a deplâns faptul că "uşile deschise" promise de NATO la summitul de la Bucureşti "s-au dovedit a nu fi atât de deschise", şi s-a referit, de asemenea, la summitul de două zile care începe marţi în capitala lituaniană ca o oportunitate de a adapta Alianţa la realităţile dezvăluite de invazia Rusiei în Ucraina.
La Vilnius, a spus Podoliak, NATO poate demonstra că a înţeles "ce este un război modern şi ce ar trebui să fie un complex militar-industrial". Totodată, consilierul prezidenţial ucrainean a cerut Alianţei să "stabilească în mod clar" o foaie de parcurs pentru aderarea Ucrainei.
"Dar, pentru aceasta, NATO trebuie, în mod colectiv, să nu-i mai fie teamă de responsabilitate", a mai susținut acesta.
Reamintim că și preşedintele Klaus Iohannis participă, marţi şi miercuri, la Summitul NATO de la Vilnius, Republica Lituania. Programul acestui summit va include trei reuniuni la cel mai înalt nivel ale Consiliului Nord-Atlantic, inclusiv în formate cu Ucraina, Uniunea Europeană şi partenerii NATO din Indo-Pacific.
VEZI ȘI: Klaus Iohannis anunță un sprijin politic solid pentru aderarea Ucrainei la NATO
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News