Summitul NATO de la București. Chirieac: Să stăm lipiţi de SUA! Are interesul să ţină România întreagă
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Guvernul Italiei se îndepărtează și mai mult de Kremlin. Șeful diplomaţiei italiene, la București: Europa trebuie să limiteze influenţa Rusiei în Balcani/ Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Guvernul Italiei se îndepărtează și mai mult de Kremlin. Șeful diplomaţiei italiene, la București: Europa trebuie să limiteze influenţa Rusiei în Balcani/ Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre Summitul NATO de la București și poziția României în acest moment.

Anthony Blinken a spus, la Summitul NATO de la Bucureşti, că suntem aliaţi de neclintit, în timp ce președintele Klaus Iohannis vorbea despre planuri concrete.

"E nevoie de mai multă forță de apărare, de descurajare pe Flancul Estic. Chiar azi am discutat chestiunile. E nevoie de un număr sporit de militari aliați. Dar asta nu e suficient. Pentru a putea reprezenta o descurajare și apărare e nevoie de echipamente. De echipamente prepoziționate”, a afirmat Klaus Iohannis, fiind întrebat dacă i-a cerut lui Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, forțe suplimentare. 

"Însă e nevoie de concretizarea acestor decizii. La Madrid (n.r. - Summitul NATO) decizia a fost mai degrabă generică. Acum doresc, cel puțin asta a fost partea mea, doresc să trecem la fapte.  E nevoie de planuri concrete, ca în cazuri concrete, să știm cine și ce trupe trimite. Nu putem lăsa astfel de decizii pentru un ultim moment”, a completat președintele.

"Să stăm lipiţi de SUA. Asta e singura politică!"

Întrebat, la Antena 3, cum va arăta această colaborare dintre SUA și România, dat fiind faptul că suntem într-o altă etapă a războiului, analistul politic Bogdan Chirieac a spus:

"Va arăta aşa cum hotărăsc SUA. Ideea acestei reuniuni de la Bucureşti este definirea unei politici externe a ţării noastre în materie de securitate şi apărare şi aceasta ar trebui să fie una simplă: să stăm lipiţi de SUA. Asta e singura politică! Nu avem, în acest moment, oameni politici marcanţi sau ministru de Externe capabil să aibă o anumită viziune. Adică nu mă gândesc ce ar fi fost dacă reuniunea Parlamentului pentru 1 Decembrie avea loc astăzi şi Anthony Blinken participa, să spună un cuvânt de două minute sau de un minut, la această reuniune de Ziua Unirii. Dar nu despre asta este vorba.

Avem, însă, ce a cerut corect preşedintele Iohannis - mai multe trupe şi echipamente. Ne dorim mai mult şi probabil că se va întâmpla - s-a întâmplat deja: 5000 de militari străini pe teritoriul României cu ceva echipamente. În materie de politică externă, în perioada următoare aceasta ar trebui să fie singura materie de securitate şi apărare: stăm lipiţi de SUA. Ce hotărăşte Washingtonul aia face şi Bucureştiul. Eu cred că rău nu are cum să fie.

"America are interesul să ţină România întreagă"

America are interesul să ţină România întreagă, prosperă, democrată şi poate, cumva, ambasada va sesiza, la un moment dat, că justiția din ţara noastră este nefuncţională. Fiindcă noi avem nevoie şi de o justiţie funcţională. Până acum, nu s-a putut. Poate în anii care vin... Dacă avem o justiţie funcţională şi o administraţie ceva mai performantă, România nu poate fi oprită din drumul spre prosperitate".

"Rusia poate provoca foarte multă suferință în continuare"

În ceea ce privește războiul pornit de Rusia în Ucraina, linia frontului a fost, astăzi, plină de bombardamente. Putin a presat, în mod special în această zi, fiind Summitul de la Bucureşti.

"Rusia nu poate să mai câştige acest război. Este evident! Însă poate provoca foarte multă suferință în continuare. Astăzi, Jens Stoltenberg şi Mircea Geoană au spus, la conferinţa Aspen, că sunt bombardate în special clădiri civile. Asta va face Putin în continuare. N-are capabilitatea militară să mai câştige acest război. Problema este cât va mai dura", a mai spus analistul politic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel