Data publicării:
Summit-ul Parlamentar al Formatului Bucureşti (B9). Klaus Iohannis față-n față cu Dragnea și Tăriceanu
Primul Summit Parlamentar al Formatului Bucureşti (B9)a început miercuri, la Senat, la eveniment fiind prezenți președintele Klaus Iohannis, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, alături de reprezentanți ai celorlalte opt țări membre ale Formatului București și ai NATO. În discursul său, președintele României a subliniat în fața invitaților colaborarea bună din România dintre președinte, parlament și Guvern.
"Am lansat acest format împreună cu președintele Poloniei Andrej Duda, la București în noiembrie 2015. De atunci, B9 a avut o dinamică susținută la nivel executiv, ministerial și al șefilor de stat. Formatul s-a consolidat într-o platformă de dialog informal foarte utilă pe teme de securitate între statele de pe flancul estic NATO, care au devenit deopotrivă beneficiare ale măsurilor de descurajare la nivel aliat, precum și contributoare active la securitatea euroatlantică a NATO în întregul său. Ceea ce ne-a adus împreună au fost percepțiile similare privind riscurile de securitate actuale și provocările care vin din zona estică. Principiile călăuzitoare ale Formatului București vizează furnizarea unei contribuții rezultând din experiența și expertiza specifice statelor participante la Format, cu înțelegerea ca menținerea și consolidarea coeziunii unității și solidarității aliate sunt esențiale. Găzduim pe propriile teritorii unități și structuri aliate, sisteme de apărare cheie pentru Alianță, precum și componente ale sistemului de apărare antirachete Aliat," a declarat Klaus Iohannis.
Iohannis: Colaborare președinte-parlament-Guvern
"Parlamentelor naționale ale statelor din B9 le revine un rol esențial în partajarea echitabilă a responsabilităților în cadrul NATO, mai ales având în vedere rolul specific în aprobarea bugetelor menite să susțină o abordare mai ambițioasă a securității și apărării comune. Subliniez aici angajamentul României de a aloca 2% din PIB începând cu 2017, care evidențiază importanța colaborării eficiente la rol instituțional: președinte parlament și Guvern," a mai spus Klaus Iohannis.
Şeful statului a adăugat că Summitul NATO de la Bruxelles din acest an va marca o nouă etapă în procesul de adaptare a alianţei la provocările şi ameninţările actuale de securitate. El a evidenţiat că, în pregătirea acestei reuniuni, summitul formatului Bucureşti de la Varşovia din luna iunie, pe care îl va coprezida împreună cu preşedintele Poloniei, Andrej Duda, va avea un rol foarte important.
Dragnea: Contribuția parlamentarilor, absolut necesară
Imediat, a luat cuvântul și Liviu Dragnea.
"Cu siguranță din dialogul nostru vom trage concluzii utile cu privire la amenințările și provocările de securitate actuale. Contribuția noastră, a parlamentarilor, este absolut necesară, având în vedere, mai ales, rapiditatea cu care se modifică mediul de securitate în care trăim și în predictibilitatea acestuia. Dezvoltarea mediului de securitate se face printr-o abordare cuprinzătoare dar și nuanțată. Aceasta presupune o înțelegere unitară a diversității acestui fenomen. Numai așa putem acționa împreună în vederea menținerii securității noastre," a spus Liviu Dragnea.
Primul Sumit B9
Primul Summit Parlamentar al Formatului București (B9), are loc în perioada 17-19 aprilie a.c.. Evenimentul a fost organizat la inițiativa comună a lui Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului României, și a lui Stanisław Karczewski, mareșalul Senatului Republicii Polone.
La Summit participă delegațiile Parlamentelor statelor membre ale Formatului București: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, România și Ungaria, precum și oaspeți de onoare – Gerard Larcher, președintele Senatului Republicii Franceze, Paolo Alli, președintele Adunării Parlamentare a NATO, David Hobbs, secretarul general al AP NATO, domnul general Curtis Scaparrotti, SACEUR NATO, generalul Nicolae Ciucă, șeful Statului Major al Armatei. Vor participa, de asemenea, Matti Saarelainen, director al Centrului European de Excelenţă pentru Combaterea Amenințărilor Hibride șiTomáš Valášek, directorul Carnegie Europe.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News