Summit-ul NATO de la Madrid. Radu Tudor: Obiectivul strategic al României e foarte probabil să fie atins. E fără precedent!
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Analistul militar Radu Tudor a vorbit despre summit-ul NATO de la Madrid.

Radu Tudor, analist militar, a avut o intervenție video la Antena 3, în emisiunea moderată de Gina Vacariu, unde a comentat ultimele informații dinaintea summit-ului NATO de la Madrid.

„Sunt mai multe decizii, inclusiv care privesc România. Aș vrea să încep această intervenție cu informația exclusivă care a fost furnizată de ministrul Apărării, Vasile Dîncu, într-un interviu pe care l-a acordat ieri: România vizează prezența a două brigăzi NATO pe teritoriul ei, adică 10.000 de militari. Este, dacă vreți, obiectivul strategic pentru țara noastră și e foarte probabil ca acest obiectiv să fie atins. E fără precedent acest angajament al Alianței Nord Atlantice pentru Flancul Estic, pentru România, și dacă vorbim despre o forță de răspuns a NATO de 300.000 de oameni (citește AICI), România poate și trebuie să aibă 10.000 de militari NATO pe teritoriul ei pentru că suntem avertizați că agresiunea Rusiei va continua, destabilizarea bazinului Mării Negre ne va afecta în continuare foarte serios și intențiile războinice ale Rusiei ne determină să ne întărim apărarea, să ne protejăm populația și teritoriul.

Eu cred că NATO este mai puțin preocupată să facă tot felul de lecții cu dictatorii lumii, cu Vladimir Putin sau cu alții. NATO este preocupată să se adapteze, să se modernizeze, să centreze apărarea sa din zona vestică spre zona estică a Europei. Este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru de la înființarea Alianței, din 1949, și este preocupată de solidaritatea și de funcționalitatea deciziilor celor 30 de membri“, a precizat Radu Tudor.

Suedia și Finlnda vor fi primite în NATO

Ţările membre NATO, reunite la summitul de la Madrid, vor invita oficial, miercuri, Suedia şi Finlanda să se alăture Alianţei Nord-Atlantice după ridicarea vetoului privind aderarea de către Turcia marţi seară, a anunţat în faţa presei secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis, ieri, Agerpres.

"Sunt încântat să anunţ că avem un acord care deschide calea pentru aderarea Finlandei şi Suediei la NATO" şi care răspunde "preocupărilor Turciei privind exporturile de arme şi lupta împotriva terorismului", a adăugat Jens Stoltenberg (citeșe AICI).

„Am văzut aseară un uriaș succes diplomatic, nesperat, secretarul general al NATO a obținut din partea președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, acordul ca Finlanda și Suedia să adere la NATO. Așadar vom fi 32 de state membre, peste 1 miliard de oameni, peste 50% din produsul intern brut al lumii și cu siguranță cea mai puternică alianță politico-militară din istorie. Ea trebuie să se adapteze în fața amenințării“, a conchis Radu Tudor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel