Data publicării:
SUMMIT ROMA. Klaus Iohannis, prima declarație
Președintele Klaus Iohannis face prima declarație după summitul de la Roma.
Iată principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:
- Avem toate motivele să fim mândri de ce-am realizat până acum, dar, în același timp, este necesar să reînnoim angajamentul de a continua cu dezvoltarea proiectului nostru unic, pentru că de el depinde asigurarea păcii, a securității și a prosperității tuturor cetățenilor europeni. Cu ocazia acestui summit aniversar, am adoptat ”Declarația de la Roma”, un document politic, venit să definească o viziune comună asupra direcției de continuare a proiectului european pentru următoarea decadă și să contribuie la recâștigarea încrederii cetățenilor în propriul proiect, proiectul european. Extrem de important este faptul că, după 60 de ani, viziunea fondatorilor proiectului european, înscrisă în preambulul tratatului inițial de la Roma, aceea de a crea o uniune din ce în ce mai strânsă între popoarele Europei rămâne de actualitate și se regăsește și-n declarația pe care am adoptat-o astăzi.
- Menținerea unității celor 27 de state membre este și trebuie să rămână deviza noastră în continuare.
- Textul declarației este pozitiv și echilibrat în acord cu poziția promovată de România cu privire la viitorul Europei.
- Au fost preluate preocupările exprimate de România în cadrul negocierilor privind cooperarea consolidată. A fost inclusă și o referire suplimentară la coeziune în ceea ce privește o Europă prosperă și sustenabilă. Doresc să subliniez că menționarea a conceptului de cooperare consolidată este făcută strict în limitele prevederilor actualului tratat al UE, obiectivul fiind ca toate statele să acționeze împreună. Textul declarației menționează că ușa rămâne deschisă pentru statele membre care doresc să se alăture mai târziu acestor forme de cooperare consolidată.
- Nu dorim pași înapoi de la ceea ce am realizat până acum.
- Pentru România e important să îşi menţină cu realism şi consecvenţă priorităţile de agendă şi să se implice activ în continuarea şi consolidarea acelor politici care pot contribui semnificativ la reducerea decalajelor existente în cadrul UE. La începutul anului 2019, România va exercita pentru prima dată preşedinţia Consiliului UE pentru o perioadă de şase luni, ceea ce reprezintă fără îndoială o oportunitate. România îşi va stabili priorităţile pentru acea perioadă în care vom avea pentru prima dată ocazia de a promova interesul european prin medierea unor poziţii comune, consensuale, între statele membre, dar şi de a demonstra viziunea noastră, viziunea proprie a României în identificarea unor soluţii de compromis capabile să avanseze proiectul european.
-
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News