Data actualizării:
Data publicării:

Summit NATO la Vilnius. Joe Biden s-a întâlnit cu lidera opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Svetlana Tihanovskaia Foto: TVR Moldova
Svetlana Tihanovskaia Foto: TVR Moldova
Joe Bidem președintele SUA, a avut o întrevedere, miercuri, la Vilnius, cu lidera opoziţiei din Belarus în exil, Svetlana Tihanovskaia.  

Preşedintele SUA Joe Biden s-a întâlnit miercuri cu lidera opoziţiei din Belarus în exil, Svetlana Tihanovskaia, întrevedere care a avut loc la Vilnius, unde s-a desfăşurat un summit NATO consacrat în mare parte războiului din Ucraina, a anunţat Casa Albă, relatează AFP.

În cadrul întâlnirii cu opozanta, Joe Biden a subliniat 'angajamentul continuu al Statelor Unite de a apăra şi promova drepturile omului, între care libertatea de expresie, organizarea de alegeri libere şi transparente în Belarus', a declarat executivul american într-un comunicat.

Svetlana Tihanovskaia, al cărei soţ este închis în Belarus, a devenit în timpul disputatelor alegeri prezidenţiale contestate din 2020 lidera opoziţiei din această ţară aliată cu Moscova şi condusă cu o mâna de fier de Aleksandr Lukaşenko din 1994.

La fel ca mii de compatrioţi ai săi, ea se află în exil pentru a scăpa de represiunea regimului.

Regimul lui Lukaşenko este tot mai izolat după reprimarea brutală a manifestaţiilor şi autorizarea acordată Rusiei de a utiliza teritoriul belarus pentru a-şi lansa ofensiva împotriva Ucrainei.

Joe Biden, care a participat marţi şi miercuri la summitul NATO, s-a întâlnit de asemenea cu prim-ministrul Lituaniei, Ingrida Simonyte, şi a insistat asupra 'relaţiei bilaterale puternice' dintre cele două ţări.

Preşedintele american îşi continuă turneul european, care a început luni cu o vizita la Londra, şi a sosit miercuri seara în Finlanda pentru o vizită de 24 de ore în această ţară vecină Rusiei şi care a intrat în NATO în aprilie, scrie Agerpres.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel